Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Schuur: materialen & prijs

Een schuur kan een perfecte aanvulling zijn op je woning. Je kan zo’n bijgebouw gebruiken als louter extra opbergruimte, maar ook als thuiskantoor, hobbyruimte, … Omdat de mogelijkheden qua materialen talrijk zijn, kan je je tuinschuur volledig naar eigen wens vormgeven. Zo past dit bijgebouw perfect bij de rest van je woning. Benieuwd naar de mogelijkheden, kosten, aandachtspunten en meer? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Schuur: mogelijke materialen
Schuur bouwen: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf schuur bouwen of vaklui?
Voorbeelden & inspiratie
Ontvang offertes op maat

 

 

Schuur: mogelijke invullingen

Vaak is de functie van een schuur beperkt tot louter opbergruimte. Hoewel het een ideale plek is voor tuingereedschap, kan je er ook heel wat andere invullingen aan geven. Ben je op zoek naar inspiratie? Hieronder maken we een lijstje:

 • Opbergruimte
 • Thuiskantoor
 • Hobbyruimte
 • Paardenstal
 • Sauna

Wil je de invulling van je schuur graag met experts bespreken? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met ervaren vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

schuur materialen

 

Schuur: mogelijke materialen

Een schuur kent niet alleen meerdere mogelijkheden qua invulling. Je kan zo’n bijgebouw ook in verschillende materialen vervaardigen. Elk materiaal kent z’n voor- en nadelen. We zetten de meest gebruikte materialen voor muren en daken even op een rijtje:

 

Mogelijkheden muren van je schuur

 • Houten schuur: een houten tuinschuur heeft van nature een warme en authentieke uitstraling. Omdat je uit verschillende houtsoorten kan kiezen, is er voor elke woonstijl wel een optie. Let wel op: sommige houtsoorten vergen meer onderhoud dan andere.
 • Betonnen schuur: beton is een vaak gebruikt materiaal voor de fundering van een schuur, maar je kan het ook gebruiken als muurbekleding. Een betonnen schuur is goed bestand tegen alle soorten weersomstandigheden en is onderhoudsvriendelijk. Alleen kan het prijskaartje wat hoger liggen.
 • Stenen schuur: de grootste troef van een stenen schuur is de stevigheid. Zo’n schuur is sterk en kent dus een lange levensduur. Daarnaast vergt een stenen schuur ook geen onderhoud en is ze in de winter eenvoudiger te verwarmen. Nadeel is wel dat een stenen schuur bouwen duurder is dan de alternatieven.
 • Metalen schuur: metaal is een duurzaam en sterk materiaal. Een metalen schuur kan dus zeker tegen een stootje. Bovendien vergt dit materiaal amper onderhoud omdat het gegalvaniseerd is. Vaak kan je metalen schuurtjes in een bouwpakket kopen en ze gemakkelijk zelf in mekaar zetten.
 • Kunststof schuur: een kunststof schuurtje is gemakkelijk te monteren en vergt geen onderhoud. Bovendien zijn ze erg goedkoop in aanschaf. Een nadeel is wel dat kunststof minder sterk is dan hout, steen, beton of metaal. Daarnaast kan kunststof na een tijdje ook verkleuren door uv-licht. Al hangt dat vooral van de kwaliteit van het materiaal af.

 

Mogelijkheden dakbedekking van je schuur

 • Dakpannen: als je op zoek bent naar een authentieke dakbedekking voor je schuur zijn dakpannen ideaal. Op die manier kan je ook gemakkelijk je woning en schuur matchen. Je kan gaan voor betonnen of keramische dakpannen en platte of holle dakpannen.
 • Dakplaten: dakpanplaten lijken op dakpannen, maar ze zijn beter voor de portemonnee en gemakkelijker te plaatsen. Daarnaast bestaan er ook nog golfplaten en trapezium dakplaten. Afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing kennen ze een levensduur van 20 à 50 jaar.
 • EPDM: deze dakrubber is samen met bitumen een geschikte bedekking voor een plat dak. EPDM is wel iets duurder dan bitumen, maar het materiaal is onderhoudsvriendelijk, UV-bestendig en bestand tegen vervorming en scheuren. Omdat EPDM op maat mogelijk is, brengt een dakwerker het zo goed als naadloos aan.
 • Bitumen: bitumen dakbedekking staat ook bekend als roofing of dakleer. Het is een waterdichte en onderhoudsvriendelijke toplaag. Bitumen is relatief goedkoop en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een dakwerker brengt de stroken in lagen op je schuur aan en verlijmt of hecht ze via een gasbrander.

 

Welke materialen kies je het best?

Welke materialen het meest geschikt zijn in jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Heb je een eerder beperkt budget? Dan kies je beter voor goedkopere materialen als kunststof of dakplaten. Ben je op zoek naar een authentieke look? Ga dan voor een houten schuur met dakpannen.

Niet zeker welke materialen het meest geschikt zijn in jouw situatie? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze vaklui. Kom gratis en vrijblijvend met experts in contact!

 

Schuur bouwen: kosten

De kosten van een schuur hangen af van heel wat factoren. Kies je bv. voor een prefab schuurtje of heb je liever maatwerk? Welke materialen kies je voor de opbouw? Hoe groot moet de schuur zijn? Hieronder maken we alvast een onderscheid tussen de prijzen van een schuur op maat of prefab:

Materiaal schuurGemiddelde prijs prefab schuur (excl. plaatsing & excl. btw)Gemiddelde prijs schuur op maat (excl. btw & incl. plaatsing)
Betonnen schuur€ 4.500 à 6.500vanaf € 11.000
Stenen schuur€ 8.000 à 12.000vanaf € 20.000
Houten schuur€ 3.000 à 7.000vanaf € 10.000
Metalen schuur€ 1.000 à 3.500vanaf € 4.000
Kunststof schuur€ 1.000 à 4.000vanaf € 4.500

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts indicatieve prijzen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met specialisten in jouw buurt!

 

Belangrijke aandachtspunten

Er zijn altijd aandachtspunten om rekening mee te houden bij het bouwen van een schuur. Neem je echter een expert onder de arm? Dan hoef je hier zelf niet meer aan te denken. Je schakelt namelijk een ervaren deskundige in voor wie deze aandachtspunten vanzelfsprekend zijn:

 • Vergunning: voor het plaatsen van losstaande bijgebouwen als een schuur heb je in bepaalde gevallen een vergunning nodig. Slechts onder bepaalde voorwaarden geldt een vrijstelling. Ook de gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen, dus ga dit zeker na bij je lokale professional of gemeentebestuur.
 • Fundering: zonder een goede fundering zal je schuur snel verzakken of omver geblazen worden door de wind. Afhankelijk van het materiaal waaruit je schuur bestaat, zal je een ander type fundering moeten voorzien. Grofweg bestaan er drie methodes: funderingsplaat, strokenfundering of puntfundering.
 • Aansluitingen: maak je van je schuur een thuiskantoor? Dan is het belangrijk dat je aansluitingen voorziet voor verwarming en elektriciteit. Ook als je de schuur als opbergruimte gebruikt, is elektriciteit geen overbodige luxe. Bespreek dit goed met je lokale professional.
 • Isolatie: ga je de schuur ook in de winter regelmatig gebruiken? Dan is het verstandig om isolatie aan te brengen. Zeker als je verwarming voorziet, kan je je energiefactuur drastisch verlagen door te investeren in een goed geïsoleerde schuur.

 

Zelf schuur bouwen of vaklui?

Bouw je zelf een tuinschuur of laat je de klus over aan een ervaren expert? Er hangen uiteraard voor- en nadelen aan beide opties. Hieronder maken we een kort overzicht:

 

OPTIE 1: zelf schuur bouwen

Je kan ervoor kiezen om zelf je schuurtje te bouwen als je een ervaren doe-het-zelver bent (bv. met een doe-het-zelfpakket). Zeker als je slechts een klein budget hebt, maakt het een groot verschil als je arbeidskosten kan uitsparen. Toch heeft het ook dan nut om te overwegen een professional in te schakelen. Als je zelf aan de slag gaat, ben je namelijk beperkter in keuzemogelijkheden en is het risico op fouten veel groter.

 

OPTIE 2: vaklui inschakelen

Als je een vakspecialist inschakelt, betaal je uiteraard een arbeidskost. Maar je krijgt er heel wat voor in de plaats. Hieronder sommen we even de voordelen op:

 • Advies op maat: een professional kan perfect jouw situatie analyseren en op basis daarvan raad geven. Zo luistert die naar jouw noden en wensen en adviseert die vervolgens welke materialen, afmetingen, stijlen, … geschikt zijn voor jouw schuur.
 • Veel keuzemogelijkheden: als je een schuur op maat laat maken, heb je veel meer keuzevrijheid. Zo kan je volledig zelf beslissen over de stijl, de afmetingen, het afwerkingsniveau, … Op die manier bekom jij een unieke schuur die je verder naar jouw smaak kan vormgeven.
 • Correcte en vlotte uitvoering: een expert heeft al talloze schuren gebouwd en heeft dus ervaring met verschillende vragen en uitvoeringen. Om die reden ben jij zeker van een professioneel en geslaagd resultaat als je een specialist inschakelt.

 

TIP: laat je schuur bouwen door een professional!

Je kan ervoor kiezen om zelf een schuur te bouwen. Toch is het verstandig om een expert in te schakelen. Op die manier ben je zeker dat de klus correct en vlot is uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat je een correcte prijs betaalt, vergelijk je het best offertes van verschillende professionals. Op die manier maak je een geïnformeerde keuze.

Op zoek naar een vakspecialist om je schuur te bouwen? Je kan via onze offerteservice gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale professionals. Start je aanvraag hier!

 

Tuinschuur: 5 inspirerende voorbeelden

Een tuinschuur kent tal van mogelijke invullingen en materialen. Nood aan wat inspiratie en concrete voorbeelden? Hieronder laten we er enkele zien:

 

VOORBEELD 1: schuur met overkapping

schuur overkapping

Een schuur met overkapping kan handig zijn om extra opbergruimte te creëren. In dit voorbeeld kozen de eigenaars voor een houten schuur met overkapping, maar ook een gemetseld tuinhuis met overkapping behoort tot de mogelijkheden. Hier geven de donkere houten balken een authentieke look aan het geheel.

 

 

VOORBEELD 2: landelijke schuur

schuur landelijk

Hout leent zich perfect tot een schuur met een landelijke look. In dit voorbeeld kozen de eigenaars om de schuur te laten omringen met groen. De verticale houten stroken en vuilwitte ramen dragen bij tot de warme feel van de schuur. De donkerrode dakbedekking maakt de schuur perfect tot één geheel.

 

 

VOORBEELD 3: moderne schuur

schuur modern

Een schuur moet niet altijd een landelijke uitstraling hebben, ook een moderne look is perfect mogelijk. In dit voorbeeld zien we een kleine tuinschuur uit kunststof met een metalen afwerking. Ook het platte dak en de combinatie van de donkere en lichte kleuren zorgen voor een strak eindresultaat.

 

 

VOORBEELD 4: schuur met carport

schuur carport

Door een carport toe te voegen aan je schuur, creëer je een extra functie voor je bijgebouw. Dit voorbeeld bevat een houten frame met klassieke, oranje dakpannen. Deze materialen leveren een landelijke, authentieke feel op. Hier is plaats voor 2 wagens of heel wat extra opbergruimte.

 

 

VOORBEELD 5: schuur met paardenstal

schuur paardenstal

Deze schuur doet dienst als een paardenstal. Dankzij het gebruik van donkerbruin hout en klassieke dakpannen doet het geheel erg klassiek en rustiek aan. Dit voorbeeld is tot in de puntjes afgewerkt met de bakstenen fundering en witte accenten aan de ramen en deuren.

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen