Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Metalen carport: info, voordelen & prijs

Een carport bij je woning is erg handig. De auto staat er droog onder en als het gevroren heeft, hoef je niet gelijk te krabben. Tegenwoordig zijn aluminium carports met gebogen dak erg populair omdat ze een vlotte uitstraling hebben die goed bij een moderne woning past. Daarnaast is een metalen carport licht van constructie en vrij eenvoudig te monteren.

 

Voordelen metalen carport

  • Roest niet.
  • Lichte constructie.
  • Lange levensduur.
  • Goedkoper dan een garage.
  • Eenvoudig op te bouwen.

 

metalen carport

 

Dakbedekking voor een metalen carport

Als dakbedekking kan je meestal kiezen uit drie verschillende opties: acrylaat, polycarbonaat en metaal. De metalen platen worden vaak voor platte daken gebruikt en zijn meestal het goedkoopst. Voor een aluminium carport met gebogen dak gebruikt men vaak meerwandig polycarbonaat. Meestal is meerwandig polycarbonaat als lichtdoorlatende dakbedekking voor een carport de beste keuze.

 

Aluminium carport met gebogen dak

Metalen carports worden doorgaans van aluminium gemaakt. Aluminium is sterk, licht en roest niet. De palen worden gepoedercoat in een kleur naar keuze (alle RAL kleuren zijn mogelijk). Meestal kan je kiezen voor een afwerking in metallic of in structuurlak. Bij een gebogen dak gebruikt men doorgaans dubbelwandige polycarbonaat platen. Dit type kunststof is erg sterk (sterker dan glas en acrylaat), krast niet makkelijk en laat veel licht door. Een metalen carport kan voorzien worden van dakgoten. Meestal loopt het water dan via een constructie in de kolommen weg maar er kunnen ook externe dakgoten zijn aangebracht die je kan aansluiten op de regenafvoer.

 

Plat dak

Carports met een plat dak kunnen zowel met een lichtdoorlatend kunststof dak of met metalen dakplaten afgewerkt worden. De metalen platen zijn voorzien van een damwandprofiel, wat ze erg sterk maakt. Nadeel van deze platen is dat ze geen licht doorlaten en dat er zonder bescherming vrij snel condens aan de onderkant van de platen kan ontstaan. Om dit laatste te vermijden, kan je opteren voor speciale anti-condensplaten of geïsoleerde dakplaten. Het dak wordt altijd op voldoende afschot gemonteerd zodat het regenwater netjes via de dakgoot kan afvloeien. Dit type carport kan zowel tegen de woning als losstaand gebruikt worden.

 

aluminium carport

 

Vergunning nodig?

Je hebt voor de bouw van een carport niet altijd een vergunning nodig. Voor een losstaande carport ben je in de meeste gevallen vrijgesteld van zowel vergunning als meldingsplicht, maar je moet dan wel voldoen aan een aantal regels. Voor een carport die aan de woning is gebouwd, kan je in de meeste gevallen volstaan met een meldingsplicht. Bij de bouw moet je ook rekening houden met een aantal eisen in verband met de afstand tot de perceelgrenzen. Klik hier voor meer info over de vergunning voor een carport.

 

 

Prijs aluminium carport

Carport prijzen lopen uiteen van 2000 tot 2500 euro voor een aluminium carport met gebogen dak van polycarbonaat. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van het frame (dikte en soort materiaal), de manier waarop de waterafvoer is geregeld (geïntegreerde dakgoot of niet) en het soort dakbeplating (metaal, polycarbonaat of acrylaat).

Wil je een metalen carport laten plaatsen door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij vakmannen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Garage of carport kiezen?

Een garage biedt een aantal voordelen ten opzichte van een carport: ze kan verwarmd worden, is veilig af te sluiten en je kan een garage ook als werk- of opslagruimte gebruiken. Een garage is echter veel duurder dan een carport omdat je veel meer bouwmateriaal nodig hebt en moet voorzien in een sterke fundering en goede isolatie. Een carport is daarentegen makkelijk en goedkoop te plaatsen en je hoeft geen garagedeur open of dicht te doen om bij de auto te kunnen. Je hebt veel ruimte bij het in- en uitstappen en staat altijd droog. Veel mensen hebben al een garage en kiezen om eerder genoemde redenen voor een combinatie van garage en carport. Ook als je twee auto’s hebt, is wat extra ruimte, die ook als overkapping gebruikt kan worden, erg handig.

 

carport uit metaal

 

Fundering

Een carport moet op meerdere punten stevig verankerd worden, want als de wind er eenmaal vat op krijgt kunnen de trekkrachten aardig oplopen. De beste fundering voor een carport is beton. De palen van een metalen carport worden meestal met een voetplaat op een betonsokkel of op een bestaande betonvloer gemonteerd. Bij levering krijg je een speciale fundatieset waarmee je de palen in beton kan vastzetten. De carport is met behulp van stelschroeven in hoogte verstelbaar, waardoor je hem precies waterpas kan stellen. Bevestiging aan de gevel gebeurt met een muurplaat en speciale draadankers.

 

Verlichting

Tegen meerprijs kan je een metalen carport van verlichting laten voorzien, maar zelf installeren is vanzelfsprekend ook een optie. Meestal gebruikt men dan LED- of halogeeninbouwspots die in de liggers van het dak worden gemonteerd. Je kan de verlichting koppelen aan een schemerschakelaar, bewegingsmelder of een tijdklok. Wanneer de carport bijvoorbeeld aan één zijde aan de gevel bevestigd is, kan je daar een breedstraler hangen met een sensor. Deze geeft veel licht en schrikt ook potentiële inbrekers goed af.

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen