Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Eiken bijgebouwen

Een bijgebouw in eik straalt heel wat klasse uit en past door zijn westerse roots perfect in het Belgisch landschap. Welke soorten eiken bijgebouwen er bestaan, welke prijzen er gehanteerd worden en wat de voor- en nadelen zijn van een bijgebouw in eik vind je terug in dit artikel.

 

 

Stijlen: Moderne en landelijke bijgebouwen in eik

Alhoewel er allerlei moderne constructies mogelijk zijn met eikenhout wordt het voornamelijk toegepast in de klassieke en landelijke stijl. Dergelijke eiken bijgebouwen worden afgewerkt met een hellend dak waarbij het  dakgebinte en de steunpilaren volledig uit eikenhout bestaan. Het dak kan voorzien worden van pannen, leien of riet maar ook andere vormen van dakbedekking zijn mogelijk. Deze houten verblijven zijn niet alleen functioneel maar ademen een warme gezellige sfeer uit waar je graag in wilt verblijven.

Moderne bijgebouwen in eik worden vaak voorzien van een plat dak. Bij dergelijke constructies wordt er echter vaker gekozen voor tropisch hardhout omdat hier weinig knopen en lijnen aanwezig zijn in het hout.

 

eiken bijgebouw

 

Eiken bijgebouwen op maat en hun vele mogelijkheden

Wil je in de tuin graag een gastenverblijf of een ander soort buitenverblijf? Dan kun je kiezen uit een groot scala aan kant-en-klaar pakketten maar het is ook mogelijk om een gebouw volledig op maat te laten maken. Zo kan je de stijl, het formaat en de indeling volledig vrij bepalen. In principe is alles mogelijk en ook qua afmeting zijn er weinig beperkingen wanneer je kiest voor een bijgebouw op maat. Vaak gebruikte toepassingen zijn:

 

eiken bijgebouw overdekt Eiken bijgebouw met overdekte tuinkamer

Een bijgebouw met overdekt terras is ideaal. In de zomer heb je voldoende bescherming tegen de zon en in het najaar kun je lekker lang buiten zitten en hoef je niet bang te zijn wanneer er een regenbuitje overtrekt. En mocht je het toch wat koud vinden, dan zet je gewoon de terrasverwarming aan of trek je je terug in het gesloten gedeelte. Je kunt de zijwanden eventueel ook dichtmaken of voorzien van zonwering. Een overdekte tuinkamer is bijzonder multifunctioneel en kan voor de meest uiteenlopende doelen gebruikt worden.

Bekijk hier meer realisaties van bijgebouwen met overkappingen.

 

 

eiken poolhouse Ontspannen in je eigen eiken poolhouse

Een poolhouse is van origine bedoeld om je in om te kleden maar je kunt zo’n ruimte natuurlijk op tal van andere manieren gebruiken. Als je veel comfort wil dan kun je bijvoorbeeld een toilet, buitenkeuken en sauna integreren. Zo kun je tussen het zwemmen door ook even ontspannen zonder dat je steeds naar de woning moet stappen. Eikenhout leent zich goed voor de bouw van een poolhouse maar je kunt ook kiezen voor combinaties met andere houtsoorten. Zo wordt voor de sauna vaak abachihout voor de banken gebruikt omdat dit een houtsoort is die extra goed bestand is tegen vocht.

Bekijk hier meer realisaties met poolhouses.

 

eiken kantoor Eiken bijgebouw als werkruimte of kantoor

Wanneer je voldoende ruimte hebt in de tuin, dan kun je een houten buitenverblijf perfect gebruiken als werkruimte. Dat kan een kantoor zijn met alle faciliteiten die je nodig hebt, maar een atelier of hobbyruimte is evengoed mogelijk. Het enige waar je rekening mee moet houden is de mate van isolatie en verlichting. Direct invallend licht kan soms storend zijn bij bureauwerk. Verder is ook een goede ventilatie en verwarming van belang zodat je zowel in de zomer als in de winter comfortabel kunt werken met een inspirerend uitzicht op de tuin.

Bekijk hier meer kantoorruimtes.

 

 

eiken gastverblijf bijgebouw Eiken gastenverblijf

Eiken bijgebouwen zijn erg geschikt om gebruikt te worden als gastenverblijf. Het zijn in feite complete huisjes die je volledig in kunt delen zoals je zelf wil. Bij dergelijke constructies is het van belang dat ze goed geïsoleerd zijn zodat ze zowel tijdens de warme zomermaanden als de koude wintermaanden gebruikt kunnen worden. Tegenwoordig worden er in eiken bijgebouwen moderne isolatiematerialen gebruikt die goed isoleren maar het is altijd aan te raden om bij aanschaf goed te informeren. Eiken gastenverblijven ademen een gezellige sfeer uit waar bezoekers zich meteen helemaal thuis in voelen.

 

 

 

Prijs van eiken bijgebouwen

De prijs van een standaard eiken bijgebouw (3 x 5 meter, hellend dak) schommelt ergens tussen de 5000 en 7500 euro. De kostprijs hangt samen met het type constructie en de afwerking van het gebouw. De kostprijs van maatwerk bijgebouwen hangt sterk af van de oppervlakte, gewenste indeling en afwerkingsgraad. Prijzen beginnen vanaf 10.000 euro en kunnen oplopen tot wel 100.000 euro. Hiervoor heb je dan wel al een volwaardig bijgebouw met alle comfort van een volwaardige woning. Meer info gewenst over de mogelijkheden en prijzen voor uw project op maat? Vraag nu vrijblijvend info en offertes aan via onze online offerteservice.

 

 

Waarom is eikenhout populair?

Eikenhout is een veel gevraagde houtsoort die zijn populariteit dankt aan zijn warme en robuuste uitstraling. Het is een sterke, harde houtsoort die voornamelijk afkomstig is uit West-Europa. Eikenhout valt in duurzaamheidsklasse 2 en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Voor de productie van eiken bijgebouwen gebruikt men vaak Frans eikenhout omdat deze soort hoogwaardig van kwaliteit is en een fijne nerf heeft. Ondanks de hardheid is eikenhout makkelijk te bewerken en kan het op verschillende manieren worden afgewerkt, bijvoorbeeld met een gepigmenteerde beits of olie.

 

Verschil tussen Eiken en Douglas hout

Douglas hout is naaldhout, afkomstig van de Douglas spar. Deze spar is de afgelopen decennia speciaal voor de houtkap in grote aantallen aangeplant in Nederland, België en Duitsland. Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3 en heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Het is daarmee minder duurzaam dan eikenhout maar dat maakt het niet minder geschikt voor buitengebruik. Douglas kan, net als eiken, onbeschermd buiten worden gebruikt zolang het maar niet langdurig in contact staat met vocht. Het is wat roder van kleur dan eikenhout en vanwege de grotere beschikbaarheid goedkoper dan het meer schaarse en exclusieve eiken.

 

onderhoud houten bijgebouw

 

Onderhoud en levensduur van eiken bijgebouwen

Eikenhout kun je op verschillende manieren beschermen tegen weersinvloeden. Wanneer je de kleur van het hout zoveel mogelijk wilt behouden dan kun je het beste een goede kwaliteit olie of beits gebruiken. Wil je vergrijzing van het hout voorkomen, dan kun je beter geen transparante producten gebruiken omdat deze over het algemeen minder goed beschermen tegen uv-straling dan een gepigmenteerde beits of olie. Een behandeling met olie laat de nerfstructuur van het hout goed naar boven komen maar moet regelmatig herhaald worden omdat de olie volledig in het hout doordringt. Beits trekt ook goed in het hout maar laat een beschermend laagje achter op het hout waardoor de behandeling met beits minder snel herhaald hoeft te worden.

 

 

De voordelen van een eiken bijgebouw op een rijtje

Eikenhout is duurzaam en heeft een authentieke warme uitstraling die goed past bij allerlei sfeervolle toepassingen in de tuin. Het aanbod aan eiken bijgebouwen is dan ook vrij uitgebreid. Populair zijn: eiken tuinhuizen, garages, carports, veranda’s, gastenverblijven en tuinhuizen. Eikenhout kan goed gecombineerd worden met hardhoutsoorten als Iroko of Azobe of met andere bouwmaterialen zoals metaal en glas. Vaak worden eiken bijgebouwen als kant-en-klaar bouwpakket geleverd maar je kunt ze ook volledig op maat laten maken. Het voordeel van een bijgebouw op maat is dat je meer keuze hebt qua indeling en afwerking. Tevens zijn afwijkende formaten mogelijk.

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen