Blokhutten: verschillende stijlen & prijs
Blokhutten zijn sfeervolle massief houten huisjes die geschikt zijn voor het bergen van spullen en het stallen van fietsen. Grotere modellen kunnen dienst doen als hobbyruimte, atelier, gastenkamer of andere leefruimtes. Een blokhut op maat laten maken? Vraag hier vrijblijvend offertes aan.
Verschillende stijlen
Een blokhut is te verkrijgen in diverse stijlen. Tot welke stijl je woning ook behoort, er is altijd wel een blokhut die perfect past bij de uitstraling van je huis en tuinontwerp:
Klassieke blokhut
Klassieke blokhutten zijn nagenoeg altijd voorzien van een zadeldak. De dakhelling van dit soort traditionele hutten bedraagt meestal 15 tot 19 graden. Veelal is er ook een luifel geïntegreerd zodat je ook bij neerslag droog onder de luifel kunt zitten. Je kunt dit soort blokhutten ook kopen als aanbouwmodel. Dit zijn compacte huisjes met een schuin dak die je eenvoudig tegen de zijwand van de woning kunt plaatsen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn erg geschikt om fietsen in te stallen of tuinmeubelen in te plaatsen.
Moderne blokhut
Moderne blokhutten worden steeds populairder. Ze zijn vaak voorzien van een plat dak en worden niet alleen gebruikt voor opslag maar kunnen ook dienst doen als loungeruimte. Vaak wordt het dak van dit type blokhut voorzien van EPDM rubber of asfalt. De ramen en deuren zijn modern vormgegeven en kunnen indien gewenst voorzien worden van (mat) glas. De keuze aan uitvoeringen is vrij groot waardoor het meestal niet al te lastig is om een tuinhuis te kiezen dat qua vormgeving goed bij de tuin en de stijl van de woning past.
Blokhut in cottage stijl
Houd je van die typisch Engelse cottage? Dan is een blokhut in cottage stijl misschien wel iets voor jou. Het zijn romantische huisjes met een typische steile dakvorm met aan de korte zijden van het dak afgeschuinde kanten. Dit type dak wordt ook wel wolfsdak genoemd. Bij een echte cottage gaat het meestal om een dakhelling van 42 graden maar vaak past men toch een iets minder steile dakhelling toe omdat het dak dan goedkoper te produceren is. Een cottage blokhut heeft een sfeervolle uitstraling en past goed bij landelijke tuinen.
Houtsoorten en hun levensduur
De meeste blokhutten zijn gemaakt van grenen of vurenhout. Deze moeten steeds behandeld worden. Beschermen kan met een geschikte primer in combinatie met een goede buitenbeits of verf.
Je kunt ook kiezen voor tropische houtsoorten, zoals cederhout of padouk. Deze zijn zo’n 50% duurder en hoeven niet behandeld te worden. Na verloop van tijd zullen de planken natuurlijk vergrijzen. De prijs van hardhout ligt hoger omdat het geïmporteerd moet worden en afkomstig is van bomen die trager groeien. Een blokhut moet altijd goed beschermd worden tegen vocht.
Gemiddelde prijs blokhutten
De prijzen van blokhutten kunnen sterk uiteenlopen. Kies je voor een standaard blokhut of geef je de voorkeur aan een bijgebouw op maat? Hieronder vind je gemiddelde prijzen.
Prijs blokhutten op maat
Blokhutten op maat zijn ideaal als je je gading niet vindt in het standaard aanbod. Je kiest zelf de afmeting, de houtsoort, de dikte van het hout en de afwerking van het dak. Hierdoor heb je een tuinhuis op maat dat perfect past bij jouw behoeften en je persoonlijke smaak. Een overkapping, extra ruimte voor tuingerief, een tuinkantoor,.. alles is mogelijk. Prijzen beginnen vanaf 3000 euro. Benieuwd naar de kostprijs van een blokhut op maat van jouw wensen?
Vraag hier gratis offertes aan voor een blokhut op maat.
Kostprijs standaard blokhut
Een standaard blokhut begint vanaf 500 euro. Hiervoor krijg je een blokhut van 218 cm x 218 cm x 202 cm met vurenhout en een balkdikte van 18mm. Voor een groter en kwalitatief hoogstaande blokhut kan de prijs al snel oplopen tot 5000 euro of meer. De kosten worden bepaald door de houtsoort, de dikte van het hout, het type dak, de afwerking en de fundering. Hoe groter de wanddikte, hoe steviger de constructie en hoe langer ze meegaan. De plaatsing kan je voor eigen rekening nemen, mits je handig bent.
Blokhut kopen: aandachtspunten
Onderschat zeker het belang niet van een goede fundering om verzakkingen en vochtproblemen te vermijden. Ideaal is een betonplaat. De plaat moet zo gebouwd worden dat de buitenzijde van de blokhut over het beton heen komt. Een extra waterkering is handig om ervoor te zorgen dat het beton en de onderste balken niet nat kunnen worden.
Kijk bij de aankoop ook vooral naar de dikte van het hout. Dikke houten balken gaan langer mee. De meest eenvoudige modellen zijn gemaakt van houten balken met een dikte van 12-14 mm. De wat grotere blokhutten zijn voorzien van houten balken met een dikte van 28 mm. Het spreekt voor zich dat deze huisjes een stuk duurder zijn vanwege de zwaardere constructie.
Hoe dikker de balken, hoe stabieler. Er zijn ook zelfs blokhutten leverbaar met een houtdikte van 40 tot 44 mm. Die staan garant voor een langere levensduur.
Soorten daken
Blokhutten kunnen worden afgewerkt met drie soorten daken: een plat dak, hellend dak of een piramidedak. De vorm van het dak is bepalend voor de stijl van de blokhut. Klassieke blokhutten worden vaak afgewerkt met een hellend dak. Hiervoor gebruikt men shingles of dakpannen. Moderne varianten zijn meestal voorzien van een plat dak, dat kan afgewerkt worden met EPDM of dakasfalt.
Verschil met een tuinhuis
De termen ’tuinhuis’ en ‘blokhut’ worden in de praktijk nogal eens door elkaar gehaald. Een traditionele blokhut wordt gemaakt van gestapelde massieve balken of stammen die haaks op elkaar worden gemonteerd. Bij een tuinhuis bestaan de wanden van het huisje uit houten panelen die aan een frame zijn bevestigd. Het verschil tussen beide soorten merk je vooral op bij de hoeken.
Bij een blokhut kijk je tegen de kopse kanten van het hout aan (boomstammen of balken), bij een tuinhuis sluiten de wanden naadloos op elkaar aan. Blokhutten zijn door het gebruik van massieve houtsoorten duurder dan tuinhuizen en hebben over het algemeen een rustieke landelijke uitstraling. Tuinhuizen zijn meestal wat moderner van vorm en zijn ook goedkoper omdat er voor de constructie minder hout nodig is.