Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Veranda: stijlen, materialen & prijzen

Een veranda is de dag van vandaag zeer populair. Het is het ideale bijgebouw om je woning in stijl uit te breiden. Daarnaast zorgt een veranda voor opmerkelijk meer lichtinval en krijg je een mooi uitzicht over je tuin. Door een grote waaier aan verschillende stijlen en mogelijkheden is het echter belangrijk om je goed voor te bereiden. Hier vind je alle informatie voor het realiseren van jouw droomveranda.

Ga snel naar:  mogelijkhedenmaterialenprijsbouwenvergunningofferte aanvragen

 

Stijl veranda’s

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur zijn er verschillende stijlen voor veranda’s. Om een ontwerpstijl te bepalen naar jouw voorkeur worden de verschillende stijlen hier toegelicht.

 

veranda bijgebouw landelijk Landelijk

Hou je van het landelijk charme? Dan zijn veranda’s in deze stijl iets voor jou. Het eerste wat opvalt aan een landelijke veranda is het dak. In de meeste gevallen zorgt een zadeldak voor de typische look van een landelijke stijl.

Ook de profielen bepalen sterk de stijl. Zo worden materialen zoals hout en aluminium gebruikt om een robuuste en warme uitstraling te creëren.

Een ander element dat een veranda een typisch landelijke uitstraling geeft, is baksteen. Een steunmuur rondom, of zelfs bakstenen tot aan het dak, geven je veranda een landelijke look.

 

veranda bijgebouw modern Modern

Wanneer je houdt van een lichte en ruime look is een moderne veranda wat je zoekt. Vooral bij een nieuwbouw zijn moderne veranda’s ideaal om de woning te verruimen.

Met een aluminium profiel krijgt de veranda een eenvoudige maar strakke look. Ook is het materiaal sterk en licht waardoor het profiel minder dik hoeft te zijn. Dit zorgt voor rechte en vlakke profielen zonder extra versieringen. Bij een moderne veranda is het de eenvoud die siert.

Grote glaspartijen geven je veranda een moderne uitstraling. Moderne veranda’s worden meestal toepast als leefveranda, een volwaardige uitbreiding van je woning.

 

veranda bijgebouw tijdloos Tijdloos

Een tijdloze veranda volgt geen trends of speciale afwerkingen. Hierdoor loop je niet het risico dat na verloop van tijd je veranda een ouderwetse look krijgt. Het is een veranda die vele generaties meegaat door zijn tijdloos karakter.

Dat wil niet zeggen dan een tijdloze veranda saai hoeft te zijn. De afwerking mag dan wel standaard zijn, je kleedt je veranda nog altijd in zoals jij wil. Het grote voordeel is juist de mogelijkheid om je veranda anders in te kleden naargelang je smaak verandert.

De vele kleuren en de hoge duurzaamheid maken van pvc het uitgelezen materiaal voor een tijdloze veranda.

 

Mogelijkheden en uitvoeringen

Afhankelijk van de functie die je wil voor je veranda zijn er verschillende mogelijkheden en uitvoeringen. Je moet je afvragen of je heel het jaar door wil vertoeven in je veranda of eerder in bepaalde periodes van het jaar. Dit bepaalt hoe de veranda wordt opgebouwd en of er al dan niet een open ruimte komt tussen de veranda en de aanliggende woonruimte.

 

Leefveranda

Een leefveranda is een volwaardig bijgebouw waarvan je heel het jaar door geniet. Het verhoogt het woonoppervlak en dus ook de waarde van je woning.

Ook het wooncomfort stijgt doordat je de extra ruimte op verschillende manieren kan benutten. Daarnaast creëer je met een woonveranda een mooi uitzicht op je tuin vanuit je woning.

 

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping, ook wel een tuinkamer genoemd, is net zoals een leefveranda een aansluiting bij de woning. Het is echter meer een overkoepeling van een terras volledig afgewerkt met glas.

 

Open veranda

Een open veranda is een overkapping van je terras of tuin en biedt je de mogelijkheid om te vertoeven in je tuin tijdens verschillende weersomstandigheden.

Zo is het mogelijk om je af te schermen tegen hevige zonnestralen of bij lichte regenbuien. Wanneer er ook zijwanden zijn, is het mogelijk om deze automatisch te openen of te sluiten.

Geïnteresseerd in een veranda, maar geen idee wat mogelijk is? Een professioneel verandabouwer bekijkt jouw situatie en staat je bij met raad op maat voor de veranda van jouw dromen. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst. Je ontvangt vrijblijvend advies en een prijsvoorstel op maat van maximaal 3 verandabouwers uit je buurt. Zo kan je mogelijkheden, prijzen en werkwijzes vergelijken en de meest interessante optie eruit pikken.

veranda voorbeeld open

 

Materialen

De materiaalkeuze van de profielen is een belangrijke factor bij het bouwen van een veranda. Het materiaal bepaalt de duurzaamheid en het type onderhoud voor je toekomstige veranda.

 

Houten veranda

Hout is een makkelijk bewerkbaar materiaal en je overbrugt er makkelijk afstanden mee. Dat maakt het mogelijk om te werken met grote glaspartijen. Hout heeft ook een goed isolerende werking en geeft een warme uitstraling aan je veranda. Het materiaal is ook makkelijk overschilderbaar waardoor je keuze hebt uit verschillende kleurmogelijkheden.

Het nadeel van hout is dat het gaat om een natuurlijk product. Dit vergt het nodig onderhoud om de kwaliteit van het hout te behouden. Er zijn echter manieren om onderhoudskosten terug te dringen. Zo is het mogelijk om het hout te laten vergrijzen. In dat geval kies je best voor een tropische houtsoort. Het profiel schilderen is ook een optie. Daarvoor zijn Europese houtsoorten zoals eik of beuk ideaal.

 

Veranda’s uit aluminium

Aluminium staat garant voor een lange levensduur. Het is een erg stevig materiaal waardoor grote overspanningen mogelijk zijn met dunne profielen. Een veranda in aluminium vraagt ook veel minder onderhoud dan een houten veranda. Net zoals hout heeft het een goed isolerende werking.

Door de dunne profielen en de metaallook is dit materiaal vooral geschikt voor moderne veranda’s en is minder toepasselijk voor een klassieke of landelijke stijl.

 

PVC

Ben je op zoek naar een goedkopere veranda? Dan is PVC het ideale materiaal. Het materiaal is aanzienlijk goedkoper dan hout of aluminium. Daarnaast is er een keuzemogelijkheid uit verschillende RAL-kleuren waardoor de gewenste afwerking van de veranda goed past bij de uitstraling van de woning. PVC heeft net zoals aluminium nauwelijks onderhoud nodig.

PVC is minder sterk dan aluminium waardoor de profielen dikker moet zijn om een overspanning mogelijk te maken. De uitstraling van PVC is ook minder authentiek. Wil je toch een authentieke look voor je veranda? Dan zijn er PVC profielen met een houtstructuur.

 

Smeedijzer

Een smeedijzeren veranda straalt een zeer sterk karakter uit. De veranda is vaak afgewerkt met verschillende versieringen en fraaie details. Dit komt door het buigbare karakter van smeedijzer waardoor heel wat vormen mogelijk zijn.

Het is vanzelfsprekend dat smeedijzer zeer stevig is. Het is ook een materiaal dat bijzonder slank oogt. Door het hoge gewicht van ijzer is het soms wel mogelijk dat zuilen voor extra versteviging moeten zorgen. Ook is bij een ijzeren profiel condensatie mogelijk. Daarom is het belangrijk om de veranda goed te blijven verwarmen in de zomer. Het grote nadeel van smeedijzer is dat de prijs ruim boven de gemiddelde kostprijs van andere materialen ligt.

 

Veranda prijzen

Aan een uitbreiding van een woning hangt wel altijd een prijskaartje. Bij een veranda is dat niet anders. Ook is de prijs afhankelijk van de bouwstijl en afmetingen van de woning, waardoor het niet altijd eenvoudig is om op voorhand de totaalprijs van je veranda te bepalen. Met deze richtprijzen krijg je toch al een beeld van de prijs voor zowel een standaard veranda als een veranda op maat.

 

Standaard veranda’s

Heb je een rechte wand en moet er geen rekening gehouden worden met specifieke oppervlakten? Dan komt een standaard veranda je het voordeligst uit. Voor een oppervlakte van 12 m² moet je rekenen op een startprijs van € 7.500.

 

Veranda op maat

Wil je echter een veranda op maat, helemaal uitgewerkt naar jouw persoonlijke voorkeur? Dan bepaal je zelf hoe hoog je de prijs laat oplopen. Voor een kwalitatieve veranda met voldoende ruimte zit je goed met een budget van € 20.000. Natuurlijk loopt dit bedrag op naargelang de materiaalkeuze, de stijl en uitvoering.

Wil je verschillende prijsvoorstellen ontvangen voor jouw toekomstige veranda? Via onze gratis offertedienst kom je in contact met gespecialiseerde verandabouwers in je buurt.

 

Veranda bouwen

Voor het bouwen van een veranda moet je eerst een aantal zaken afwegen en keuzes maken. Start met het oplijsten van je wensen en ga nadien stapsgewijs te werk waarbij je onder andere de functie en plaats van je toekomstige veranda bepaalt. Ook is het belangrijk om je te informeren over de wetgeving. Zo is een vergunning voor het bouwen veranda bij je gemeente noodzakelijk voor de start van een verandabouw. Neem volgende zaken alvast op in je stappenplan:

  • Functie: het ontwerp en stijl hangt af van de manier waarop je de veranda wilt gaan gebruiken.
  • Materiaal: het materiaal en het type glas bepalen strek de stijl en kostprijs van je veranda.
  • Prijs: de prijs is afhankelijk van het type materiaal, grootte en het type verandadak.
  • Vergunning: voor een verandabouw heb je een vergunning van je gemeente nodig.
  • Oriëntatie: voor de inval van het zonlicht is het belangrijk om te bepalen in welke windrichting je veranda komt te staan.

 

Vergunning

Een vergunning aanvragen bij je gemeente voor een veranda is verplicht. Er wordt steeds een eenvoudig of uitgebreid dossier samengesteld afhankelijk van de grootte van de veranda. Door rekening te houden met de maximale afmetingen voor eenvoudige dossieraanvragen bespaar je heel wat geld uit. Eens de afmetingen hoger zijn dan vooropgestelde hoogtes komen er heel wat kosten bij voor een architect en het opstellen van een uitgebreid dossier. De afmetingen voor de dossiers zijn als volgt:

Eenvoudige dossiersamenstellingUitgebreide dossiersamenstelling
Oppervlakte< 30 m²> 30 m²
Kroonlijsthoogte< 3 m> 3 m
Nokhoogte< 4,5 m> 4,5 m
Neem contact op met je gemeente voor meer
uitgebreide informatie.

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen