Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Houten tuinhuis

Hout is zonder twijfel het populairste materiaal voor tuinhuizen. Hout heeft dan ook een warme en natuurlijke uitstraling én past bij verschillende woonstijlen. Maar kies je voor een kant-en-klaar exemplaar of een houten tuinhuis op maat? En wat met de geschikte houtsoorten, het onderhoud en de prijzen? Alles wat je moet weten over houten tuinhuizen lees je hier.

Ga snel naar: Prijzen – Voordelen – Vereiste eigenschappen houtGeschikte houtsoorten – Onderhoud

 

Houten tuinhuis prijzen

De prijs van een houten tuinhuis is afhankelijk van de grootte, de houtsoort en de keuze of je het al dan niet op maat laat maken.

 

Type houten tuinhuis
Gemiddelde kostprijs
Kant-en-klaar houten tuinhuis
€500 à €8.000 (incl. btw, excl. montage)
Houten tuinhuis op maat
Vanaf €1.600 (incl. btw en montage)
Benieuwd naar de prijs voor een houten tuinhuis op maat van jouw wensen en mogelijkheden? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

tuinhuis hout 1. Kant-en-klaar houten tuinhuis

Kant-en-klare houten tuinhuizen zijn beschikbaar in verschillende standaard uitvoeringen en groottes. Daarmee ben je dus wel enigszins beperkt in keuze. Hou er rekening mee dat het hout van standaard tuinhuizen van mindere kwaliteit kan zijn, met een minder lange levensduur als gevolg.

Voor een kant-en-klaar houten tuinhuis betaal je een gemiddelde prijs tussen €500 en €8000 in verschillende doe-het-zelf zaken. De kostprijs is vooral afhankelijk van de gekozen houtsoort en grootte van het tuinhuis.

Let op! Het standaard tuinhuis moet na aankoop nog opgebouwd worden. Ontbreekt het je aan kennis en handigheid, dan doe je er goed aan daarvoor een vakman in te schakelen. Natuurlijk brengt dat bijkomende kosten met zich mee. Montagekosten variëren van €200 tot €3000 in geval van grote en moeilijke projecten die veel tijd vragen.

 

houten tuinhuis op maat 2. Houten tuinhuis op maat

Laat je een houten tuinhuis op maat maken door een vakman, dan ben je verzekerd van een uniek exemplaar dat perfect past in jouw tuin. De afmetingen, het aantal ramen, … Je kiest alles zelf. Vakmannen hebben ook de nodige ervaring om het tuinhuis op een correcte manier op te bouwen. Je mag er bovendien vanuit gaan ze steeds kwalitatieve houtsoorten gebruiken.

Een houten tuinhuis op maat hoeft ook niet veel duurder te zijn dan een standaard model. Gemiddeld starten de prijzen voor een op maat gemaakt houten tuinhuis vanaf 1.600 euro (incl. plaatsing). Kortom, met een houten tuinhuis op maat ben je verzekerd van kwaliteit, een lange levensduur, iets unieks, en dat slechts tegen een kleine meerprijs. Benieuwd naar advies en een prijs voor een op maat gemaakt houten tuinhuis? Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Voordelen van een tuinhuis in hout

Hout als materiaal voor een tuinhuis heeft enkele interessante voordelen:

  • Warme, natuurlijke en elegante uitstraling
  • Mogelijk in verschillende houtsoorten (verschillende kleuren en dus verschillende looks)
  • Mogelijk in verschillende uitvoeringen
  • Past bij verschillende woonstijlen
  • Eenvoudig te bewerken
  • Relatief goedkoop

 

houten tuinhuis

 

Vereiste eigenschappen van het hout

Er kunnen verschillende houtsoorten gebruikt worden voor een tuinhuis. Het hout moet dan wel aan enkele criteria voldoen. Doorgaans wordt gekeken naar de risico- en duurzaamheidsklasse van het hout.

 

1. Risicoklasse van hout

De risicoklasse van hout geeft weer waartegen het bestand is. Er bestaan 5 klasses. Voor een tuinhuis is hout met risicoklasse 3, 4 of 5 aangeraden.

Risicoklasse 3: Het hout is geschikt voor buitengebruik en is bestand tegen weersinvloeden.
Risicoklasse 4: Het hout is geschikt voor buitengebruik en is bestand tegen (zoet) (grond)water.
Risicoklasse 5: Het hout is geschikt voor buitengebruik en is bestand tegen zout water.

 

2. Duurzaamheidsklasse van hout

De duurzaamheidsklasse van hout is een maatstaf voor de kwaliteit en levensduur van het hout. Er bestaan 5 duurzaamheidsklasses. Hout met duurzaamheidsklasse 1 is het duurzaamst. Hout met duurzaamheidsklasse 5 is het minst duurzaam. Voor een tuinhuis is hout met duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3 aangeraden.

Duurzaamheidsklasse 1 (vb. padoek): Levensduur van het hout in weer en wind: > 50 jaar ; levensduur bij contact met de grond: < 50 jaar
Duurzaamheidsklasse 2 (vb. red cedar): Levensduur van het hout in weer en wind: 30-50 jaar ; levensduur bij contact met de grond: 15-25 jaar ; vb. red cedar
Duurzaamheidsklasse 3 (vb. Europese eik): Levensduur van het hout in weer en wind: 20-30 jaar ; levensduur bij contact met de grond: 10-15 jaar

 

Geschikte houtsoorten tuinhuis

Welk hout is nu geschikt voor de opbouw van een tuinhuis? Doorgaans wordt een onderscheid gemaakt tussen deze 3 houtsoorten:

 

1. Onbehandeld zachthout

Vurenhout is een voorbeeld van onbehandeld zachthout. Het is afkomstig uit Noord- en Midden-Europa. Deze houtsoort valt binnen de duurzaamheidsklasse 4 tot 5 waardoor het dus eigenlijk niet geschikt is voor de opbouw van tuinhuizen. Indien dat wel de bedoeling is, is een extra behandeling na de plaatsing noodzakelijk om schimmels en een snelle rotting te voorkomen. Onbehandeld hout is goedkoop in aankoop, maar hou er rekening mee dat de noodzakelijke behandeling tegen vocht ook kosten met zich meebrengt.

 

2. Geïmpregneerd zachthout

Geïmpregneerd zachthout is hout dat door een chemisch proces versterkt werd. Zo is hout dat dat eerst niet was, na de impregnatie behandeling wel beschermd tegen schimmels, vocht, insecten, … Aangezien het hout al op voorhand behandeld is, is een vochtbehandeling na de plaatsing, zoals noodzakelijk is bij onbehandeld zachthout, dus niet nodig. Geïmpregneerd hout is duurder dan onbehandeld zachthout en goedkoper dan hardhout. Het heeft duurzaamheidsklasse 2 tot 3, wat het een geschikte houtsoort maakt voor tuinhuizen.

 

3. Hardhout

Hardhout zoals padouk, merbau, itauba, … is afkomstig uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Met zijn duurzaamheidsklasse 1 tot 2 is het uiterst geschikt als hout voor tuinhuizen. Een behandeling tegen vocht is dan ook niet nodig. In vergelijking met onbehandeld zachthout en geïmpregneerd zachthout, is hardhout het duurst. Je kan dan wel genieten van een sterke, kwalitatieve en duurzame houtsoort.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor een houten tuinhuis naar jouw wensen en mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina.

 

eiken tuinhuis

 

Onderhoud tuinhuis hout

In vergelijking met een metalen tuinhuis, heeft een houten tuinhuis meer onderhoud nodig. Hoeveel onderhoud een tuinhuis vraagt is vooral afhankelijk van de gebruikte houtsoort. Zo vraagt hardhout in principe geen onderhoud.

Hoe dan ook, je kan de levensduur van jouw tuinhuis in hout verlengen door het op regelmatige basis te behandelen met een houtbeschermingsproduct of beits. Dat beschermt het hout tegen vocht waardoor het beter bestand is tegen rotting en schimmels.

Er bestaat transparante en gekleurde beits. Een transparante beits beschermt het hout wel tegen vocht, maar minder tegen UV-straling in vergelijking  met een gekleurde beits. Hoe donkerder de beits, hoe minder snel het hout dus zal verkleuren. Tip: Kies voor een beits in de oorspronkelijke houtkleur van jouw tuinhuis. Zo behoudt jouw tuinhuis de oorspronkelijke look terwijl het toch optimaal beschermd is.

Je kan een houten tuinhuis ook olieën om het beter te beschermen. Dat is wel een behandeling die je na een paar jaar moet herhalen.

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen