Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Garage bouwen

Is je woning nog niet voorzien van een garage en laat je je auto niet graag op straat staan? Dan is een garage bouwen een goed idee. Het is mogelijk om deze aan de gevel aan te bouwen of om ze losstaand te plaatsen. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen een carport en een garage en de prijzen ervan.

Ga snel naar: prijsvergunningafmetingen – prijs op maat

 

 

garage bouwen bijgebouw

Verschil carport en garage

Naast een garage kan je ook voor een carport kiezen om je auto onder te zetten. Het grote verschil is namelijk dat een carport open is en je er dus geen extra spullen onder kan zetten die niet nat mogen worden.

In een garage kan je alles kwijt waar je in je huis moeilijk plek voor vindt, zoals bijvoorbeeld fietsen, gereedschap, een wasmachine of extra kasten. Zo bespaar je een hele hoop ruimte in je woning zelf. Een garage kan je ook steeds omtoveren tot een andere ruimte. Stel dat je op een dag je auto verkoopt, kan je dit type bijgebouw nog steeds 100% benutten. Denk bijvoorbeeld aan een hobby- of wasruimte.

 

 

Veilig & Droog

Doordat een garage volledig gesloten is, staat je auto (en de andere spullen) telkens veilig. Voor de motor van je auto is het ook beter dat die in een warme omgeving geplaatst wordt. Je auto zal hierdoor langer meegaan. Doordat hij in de winter niet blootgesteld is aan koude temperaturen, is het gedaan met de ruiten vrij te krabben of een motor die niet meteen start.

Als je je garage direct aan je huis bouwt hoef je niet naar buiten om in je auto te stappen. Dit is erg handig wanneer het regent of koud is. Ook wanneer je snel iets moet halen is het handig dat je niet perse schoenen aan hoeft te doen.

 

 

Garage als bijgebouw

Vele huizen zijn aan de gevel zelf voorzien van een garage. Wanneer dit bij jou niet het geval is, kan je steeds een garage als bijgebouw laten plaatsen. Als je er plek voor hebt, kan het aan de gevel of buitenmuur van je huis, indien niet, kan ze losstaand geplaatst worden.

Wanneer je de garage aan jouw gevel laat bouwen, is het een goed idee om ze uit hetzelfde of soortgelijk materiaal als de gevel te maken. Zo valt het helemaal niet op dat de garage een aanbouw is. Het lijk of ze er van in het begin al stond.

 

garage bouwen bijgebouw

 

Garage bouwen prijs

De prijs voor het bouwen van een garage hangt af van de gebruikte materialen, welk soort poort en dak en het al dan niet plaatsen van ramen. Als je de vakman helpt tijdens de werken bespaar je zeer veel op de te betalen werkuren.

Voor een garage van 3,5m op 8m zonder ramen, deuren of poort moet je op een minimum prijs van 12 500 euro rekenen. Je kan veel geld besparen door de prijzen van de verschillende aanbieders te vergelijken. Dit is gratis mogelijk via onze offertepagina.

 

 

Vergunning: Waar mag ik een garage bouwen?

Als de nieuw gebouwde garage kleiner is dan 40m2, heb je geen vergunning nodig.

Er geldt wel nog een meldingsplicht. 20 dagen voor de aanvang van de werken moet je een formulier invullen bij de gemeente waarin je meldt dat je een garage zal bouwen.

Zowel voor losstaande garages als voor garages tegen de gevel, heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Het bijgebouw moet wel voldoen aan enkele regels:

  • niet hoger dan 3,5m
  • niet groter dan 40m²
  • max. 30m van de woning verwijderd
  • min. 3m van de perceelgrens verwijderd

» Lees hier meer over de regelgeving voor bijgebouwen.

 

garage bouwen

 

Zelf garage bouwen of laten bouwen?

Bij vele bedrijven kan je prefab garages kopen. Deze zijn kant en klaar en kunnen na de plaatsing direct gebruikt worden. Als je een prefab garage wil laten plaatsen, moet je zorgen dat dit op de juiste ondergrond gebeurt. Een prefab garage moet telkens op gewapende funderingsbalken uit beton geplaatst worden. Om kosten te besparen kan je deze funderingsbalken aan de hand van een funderingsplan zelf al voorbereiden.

Om een echte garage op maat zelf te gaan bouwen heb je veel kennis van zaken nodig. Je moet weten of de ondergrond sterk genoeg is (om te voorkomen dat de garage na verloop van tijd gaat doorzakken), en de muren moeten het gewicht van het dak kunnen dragen.

Deze berekeningen zijn erg belangrijk om een kwaliteitsvolle garage te kunnen bouwen die lang meegaat. Daarom doe je best beroep op een gespecialiseerde vakman. Bovendien geniet je van een verlaagd btw percentage van 6% als je je garage door een vakman laat bouwen. Ben je benieuwd naar een prijs op maat voor het bouwen van jouw garage? Kom via onze offerteservice in contact met gespecialiseerde vakmannen en vraag vrijblijvend offertes aan. Klik hier om gratis offertes te ontvangen.

 

 

Afmetingen garage

Voor een garage waar één auto in moet komen, worden vaak de afmetingen 2,8m op 6m genomen. Dit is de minimum breedte om langs één kant gemakkelijk uit te kunnen stappen. Voor meer comfort kan je gaan voor 3,5m breedte waar je vlot de deuren kan openen en nog wat spullen langs de zijkant kan zetten.

Als je je garage naast parkeerplaats voor je wagen, ook als opbergruimte wilt gebruiken, maak je ze zo groot als je nodig denkt te hebben. Als je garage groter is dan 40m² en hoger dan 3,5m moet je een vergunning aanvragen, voor de rest zijn er geen regels wat de afmetingen betreft.

 

garage als bijgebouw

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen