Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Tuinhuis op maat

Vind je je gading niet in het gamma aan prefab tuinhuizen? Dan kan je jouw tuinhuis ook op maat laten maken. Dat kost meer, maar je hebt wel een grote keuzevrijheid qua materialen, afmetingen, afwerking, … Welke mogelijke uitvoeringen zijn er? Hoeveel kost een tuinhuis op maat? En wat is het verschil tussen volledig op maat en deels op maat? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: volledig maatwerk
OPTIE 2: gedeeltelijk maatwerk
Plaatsing en fundering

 

Soorten maatwerk

Bij tuinhuizen op maat maken we een onderscheid tussen volledig en gedeeltelijk maatwerk:

 

OPTIE 1: volledig maatwerk (gemetste of houten constructie)

Hierbij heb je volledige keuzevrijheid op vlak van ontwerp, afmetingen, materialen, … In samenspraak met een gespecialiseerde vakman stem je jouw tuinhuis volledig af op jouw wensen en tuin. Wil je jouw tuinhuis ook voorzien van verwarming, isolatie, zonnepanelen, …? Het is allemaal mogelijk.

Voordelen: perfect op maat, alles is mogelijk – kwalitatieve materialen
Nadelen: duurder dan een tuinhuis gedeeltelijk op maat gemaakt

Lees meer over de mogelijkheden en prijzen van volledig maatwerk.

 

OPTIE 2: gedeeltelijk maatwerk (kunststof, metaal, hout)

Deze tuinhuizen bestaan uit prefab elementen die je naar eigen wens kan samenstellen en combineren. De keuzemogelijkheden op vlak van ontwerp, afwerking, afmetingen, … zijn daardoor beperkter. Volledig maatwerk is dus nooit echt mogelijk is.

Voordelen: goedkoper dan een tuinhuis volledig op maat gemaakt
Nadelen: mogelijkheden zijn beperkter (nooit volledig op maat) – minder kwalitatieve materialen

Lees meer over de mogelijkheden en prijzen van gedeeltelijk maatwerk.

 


OPTIE 1: tuinhuis volledig op maat

Wil je een tuinhuis dat volledig voldoet aan jouw wensen en waarbij je volledige keuzevrijheid hebt op vlak van ontwerp, afmetingen, materiaal, afwerking, extra’s (bvb. verwarming, isolatie, zonnepanelen, …), enz? Dan laat je jouw tuinhuis best volledig op maat maken door een gespecialiseerde aannemer. Het tuinhuis is dan niet alleen volledig afgestemd op jouw wensen en de mogelijkheden van de locatie. Je bent ook zeker van een sterk en stabiel tuinhuis, opgebouwd uit kwalitatief materiaal.

 

Mogelijke materialen en afwerkingen

Voor de constructie kan je kiezen uit een houten frame of metselwerk. Beiden zijn even sterk en ook qua prijs zijn er geen grote verschillen. De constructie, of die nu uit hout bestaat of gemetst is, kan je laten afwerken in een materiaal naar keuze. Enkele populaire afwerkingsmaterialen:

 • Hout: met hout kies je voor een natuurlijke en warme look. Het is mogelijk in verschillende uitvoeringen en houtsoorten, waardoor diverse looks mogelijk zijn. Hardhout (padoek, merbau, …) en thermisch behandeld hout (thermo ayous, thermo grenen, …) zijn het meest geschikt aangezien dit duurzame houtsoorten zijn die goed bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Lees hier meer over houten tuinhuizen.
 • PVC: hierbij gaat het om PVC of kunststof gevelplaten, gemaakt van hardschuim pvc en afgewerkt met een toplaag. Die toplaag kan in verschillende kleuren en structuren afgewerkt worden. PVC gevelplaten worden meestal geplaatst in de vorm van sidings. Dat zijn lange, smalle gevelstroken.
 • Composiet: met een composiet tuinhuis op maat combineer je de natuurlijke look van hout met de gunstige eigenschappen van kunststof als materiaal. Composiet gevelafwerking voor je tuinhuis is mogelijk in verschillende kleuren en wordt , net zoals PVC, meestal geplaatst in de vorm van sidings (langwerpige, smalle stroken).
 • Crepi: voor een heel strakke en moderne look van je tuinhuis kan je ook kiezen voor crepi. Dat is een soort gevelbepleistering waarmee je jouw gevel een mooie, egale afwerking geeft. Crepi is mogelijk in verschillende kleuren.

Het stopt natuurlijk niet bij de materialen. In samenspraak met de aannemer die jouw tuinhuis bouwt en plaatst, kan je ook zelf het ontwerp, de afmetingen, de locatie van ramen en deuren, de dakvorm en dakafwerking, … kiezen. Wil je het tuinhuis isoleren of kunnen verwarmen? Wil je er zonnepanelen op plaatsen? Wil je elektriciteit voorzien? Wil je het tuinhuis combineren met een carport of overkapping? … Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

TIP: zoals je ziet komt er heel wat specialisatie bij kijken (fundering, dakwerken, elektriciteit, …). Bespreek je project daarom op voorhand goed met een ervaren aannemer. Deze kan je informeren over de mogelijkheden en zorgt bovendien voor een kwalitatieve plaatsing.

 

 

Prijs tuinhuis volledig op maat

De prijs voor een tuinhuis volledig op maat gemaakt, is vooral afhankelijk van de afmetingen en het materiaal. Natuurlijk speelt ook de mate van afwerking een belangrijk rol. Zo betaal je vanzelfsprekend meer als je jouw tuinhuis ook laat isoleren.

Voor een basic kwalitatief tuinhuis op maat van 3 x 3 m starten de prijzen vanaf gemiddeld € 2.500 (excl. fundering). Voor een groter en luxueuzer tuinhuis (bvb. met dubbel glas, schuiframen, isolatie, …) reken je best op een prijs van € 10.000 tot € 30.000 (excl. fundering).

Door de vele mogelijkheden kunnen de prijzen dus sterk variëren. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project en wensen? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende aannemers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, mogelijkheden, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Ook de fundering heeft een invloed op de prijs

Bovenstaande richtprijzen zijn exclusief de kosten voor de fundering. De prijs voor het laten plaatsen van een fundering kan namelijk sterk variëren. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak monteren of een sauna in het tuinhuis plaatsen? Dan zorgt dat voor meer gewicht en moet de fundering daaraan aangepast zijn. Meer over de plaatsing van een tuinhuis op maat en het belang van een goede fundering lees je verderop in dit artikel.

 

Inspiratievoorbeelden

houten-tuinhuis op maat plaatsen

Met een tuinhuis op maat zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan je er perfect een multifunctionele ruimte van maken. Op bovenstaande foto werd gekozen voor de combinatie van een tuinhuis met een carport. Het hout in combinatie met het puntdak en de rode dakpannen, zorgt hier voor een landelijke look.

 

voorbeeld tuinhuis op maat

Hier werd het tuinhuis gecombineerd met een poolhouse. De grote schuiframen zorgen daarbij voor extra gezelligheid en een leuke overgang tussen binnen en buiten. Zoals je kan zien leent hout zich ook perfect voor het creëren van een moderne en strakke look, zeker in combinatie met een plat dak. Voor tuinhuizen op maat worden duurzame houtsoorten gebruikt. Het voordeel daarvan is dat ze onderhoudsvrij zijn en na verloop van tijd op natuurlijke wijze vergrijzen (zoals te zien is op bovenstaande foto). Wil je dat niet, dan kan je het hout natuurlijk laten behandelen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat van jouw wensen? Vergelijk dan vrijblijvend offertes van verschillende gespecialiseerde vakmannen actief in jouw buurt via de offertepagina.

 


OPTIE 2: tuinhuis gedeeltelijk op maat

Je kan ook kiezen voor een tuinhuis dat gedeeltelijk op maat is gemaakt. Daarbij heb je geen volledige keuzevrijheid op vlak van ontwerp, afmetingen, … Je vertrekt namelijk van prefab elementen met standaard afmetingen, kleuren, … die je naar eigen wens kan combineren om zo je eigen tuinhuis samen te stellen.

Dit type tuinhuizen wordt, in tegenstelling tot tuinhuizen die volledig op maat gemaakt worden door een vakman, meestal zelf geplaatst. Je kan ze online kopen. Je kan ze ook bij een fabrikant van tuinhuizen aankopen. Deze zijn iets duurder, maar doorgaans wel van betere kwaliteit. Bovendien bieden sommige fabrikanten een plaatsingsdienst aan. Zo kan je het tuinhuis laten plaatsen en hoef je het niet zelf te doen.

Let dus zeker op met kwaliteitsverschillen tussen tuinhuizen. In vergelijking met tuinhuizen volledig op maat gemaakt, zal je natuurlijk altijd wat inboeten op vlak van uitzicht, onderhoudsvriendelijkheid, …

 

Mogelijke materialen en afwerkingen

Voor gedeeltelijk maatwerk zijn tuinhuizen in hout het populairst. Dat materiaal biedt ook de meeste keuzemogelijkheden. Ook tuinhuizen in metaal of kunststof zijn mogelijk. Deze zijn doorgaans goedkoper dan de houten tuinhuizen, maar vaak zijn de mogelijkheden ook veel beperkter. Meestal blijft het beperkt tot basic tuinhuizen zonder ramen of andere extra’s.

Het is ook minder gangbaar om deels op maat gemaakte tuinhuizen te voorzien van verwarming, isolatie, elektriciteit, … Het kan natuurlijk wel, maar dan moet je wel voor elke klus een andere vakman inschakelen. Dat in tegenstelling tot bij een volledig op maat gemaakt tuinhuis, waarbij je kiest voor een totaaloplossing.

 

Prijs tuinhuis gedeeltelijk op maat

De prijs voor een tuinhuis gedeeltelijk op maat gemaakt, kan sterk verschillen afhankelijk van de afmetingen en het gekozen materiaal. Doorgaans variëren de prijzen tussen gemiddeld € 1.000 en € 10.000. Hou wel rekening met extra kosten voor het plaatsen van de fundering en indien je isolatie, verwarming, … wil voorzien. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Bekijk dan zeker het aanbod in de webshop.

 

Inspiratievoorbeelden

tuinhuis deels op maat

In tegenstelling tot bij een volledig op maat gemaakt houten tuinhuis, is het ontwerp van dit houten tuinhuis een stuk eenvoudiger, met standaard afmetingen, ramen en deuren, … Hou er rekening dat je bij zulke standaard tuinhuizen doorgaans ook wat inboet op de kwaliteit van het materiaal. Zo zal dit houten tuinhuis meer onderhoud vragen en na enkele jaren opnieuw behandeld / geverfd moeten worden.

 

metalen tuinhuis op maat plaatsen

Voor gedeeltelijk maatwerk zijn tuinhuizen in hout het populairst omdat dat de meeste mogelijkheden biedt. Bij metalen of kunststof tuinhuizen zijn de mogelijkheden veel beperkter. Bovenstaand metalen tuinhuis is daar een voorbeeld van.

 


 

Ga na of je een vergunning nodig hebt

De maximale oppervlakte van alle bijgebouwen aan je woning bedraagt 40 m². Overschrijd je die maximumgrens? Dan moet je een bouwvergunning voor je tuinhuis op maat aanvragen. Je gaat dus best op voorhand na bij je gemeente of je je tuinhuis vergunningsvrij mag plaatsen.

 

Plaatsing tuinhuis op maat

Of je jouw tuinhuis nu laat plaatsen door een vakman of zelf aan de slag gaat, de plaatsing verloopt doorgaans in volgende stappen:

 1. Grondwerken en fundering plaatsen

  Meestal wordt gekozen voor een fundering uit een gestorte betonlaag. Daarvoor wordt de plaats waar het tuinhuis komt eerst vlak uitgegraven tot onder het maaiveld. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de fundering boven het maaiveld uitkomt.

  Nadien wordt een stabiele bekisting voorzien om het beton in te gieten. Deze wordt gemaakt met rechte, horizontaal bevestigde houten planken. De bovenkant van de bekisting komt overeen met de bovenkant van de funderingsplaat. Vervolgens wordt het beton in de bekisting gegoten. Doorgaans is een (gewapende) betonlaag van zo’n 15 cm dik voldoende. Om een stabiel tuinhuis te garanderen is het belangrijk dat de fundering waterpas ligt. 

 2. Tuinhuis opbouwen

  Is de fundering klaar en ook volledig waterpas? Dan kan de opbouw van het tuinhuis beginnen. Bij tuinhuizen die je zelf koopt en plaatst zit meestal een duidelijke omschrijving van hoe je te werk moet gaan. Let wel op, want een tuinhuis bouwen is en blijft zwaar werk. Je kan altijd hulp vragen aan iemand anders of (een deel van) de werken uitbesteden aan een vakman.

 3. Technieken voorzien

  In een volgende fase kunnen alle leidingen en aansluitingen voor de stopcontacten, de verlichting, eventuele verwarming of airco, … voorzien worden. Denk op voorhand goed na over welke technieken je precies wil voorzien. Zo kan er rekening mee worden gehouden bij de plaatsing van het tuinhuis.

 4. Tuinhuis afwerken

  In een laatste wordt het tuinhuis op maat afgewerkt volgens jouw specifieke wensen. Denk maar aan de vloerbekleding, sfeervolle spots voor in de luifel, een regenton om water op te vangen voor je bloemen en planten, …

 

Wie voert de werken uit?

Laat je jouw tuinhuis volledig op maat maken, dan neemt de vakman ook de plaatsing (meestal van A tot Z) op zich. Hij zorgt dus niet alleen voor de opbouw van het tuinhuis, maar voorziet ook de fundering, technieken en afwerking. Benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde aannemers.

Deels op maat gemaakte tuinhuizen worden, zoals we al zieden, meestal zelf geplaatst. Een tuinhuis zelf bouwen is mogelijk mits je handig bent en beschikt over al het nodige materiaal. Een andere mogelijkheid is dat je aparte vakmannen inschakelt voor de verschillende werken (fundering, opbouw tuinhuis, verwarming, isolatie, vloer, …). Soms bieden fabrikanten ook een plaatsingsdienst aan, maar daar zit de plaatsing van de fundering en eventuele technieken meestal niet bij. Informeer je hier dus op voorhand goed over. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk het aanbod tuinhuizen in de webshop.

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen