Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Prieel: mogelijkheden & prijzen

Een prieel is een heuse meerwaarde voor je tuin. Het is een plek waar je heerlijk tijd kan doorbrengen in de zomer, en eventueel ook in de winter. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft de uitvoering en functie van het prieel. In dit artikel bespreken we onder meer de materialen waaruit priëlen gemaakt worden. Ook de voordelen en prijzen komen aan bod.

 

Wil je graag een prieel laten plaatsen in jouw tuin? Vraag hier enkele gratis en vrijblijvende offertes aan.

 

prieel

Wat is een prieel?

De benaming ‘prieel’ verwees oorspronkelijk naar het Engelse concept ‘gazebo’. Dat is een losstaande overkapping die je vaak in Engelse tuinen of parken zag en nog steeds ziet. Het heeft vaak een romantische en elegante uitstraling.

Aanvankelijk hadden deze prieeltjes een ronde of zeshoekige structuur met een open dak met dwarsbalken en klimplanten. In de loop van de tijd werden deze open daken vervangen door gesloten daken. Ook vind je tegenwoordig priëlen in rechthoekige of vierkante vormen. Een tuinprieel is meestal een vrijstaand gebouw dat zowel open, halfopen of volledig gesloten kan zijn. Wil je liever een open dak? Dan is dat uiteraard geen probleem.

 

Mogelijke toepassingen van een prieel

Een prieel is dus een ietwat vaag en rekbaar begrip: de invulling ervan is door de tijd heen gaan veranderen. In de brede en hedendaagse zin van het woord is de grens met een pergola of overkapping dan ook bijzonder dun, al wordt een terrasoverkapping doorgaans tegen de gevel geplaatst. Een prieel heeft ook vaak een hellend puntdak in plaats van een plat dak.

Dit bijgebouw kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Vaak laten mensen een prieeltje plaatsen als zonwering en om er heerlijk tot rust te komen. Je kan er bijvoorbeeld tuinmeubelen onder plaatsen, hout onder stockeren of zelfs een jacuzzi installeren.

Eventueel kun je er ook een kleine kachel in plaatsen voor tijdens de wintermaanden. Zeker indien het prieel volledig afgesloten kan worden, is dit een extra ontspanningsruimte voor op koude of natte dagen. Zo een gesloten tuinprieel met glazen wanden wordt ook wel een theehuisje genoemd. Het is ook een leuk idee om het prieel aan de rand van het zwembad te plaatsen of te gebruiken als barbecue-ruimte.

 

prieel

 

Hoeveel kost een prieel?

Wil je een prieel kopen en ben je benieuwd naar de prijs? Het is moeilijk om concrete prijzen te geven voor een tuinprieel. Veel hangt namelijk af van de gekozen grootte en (dak)materialen. De kostprijs kan ook nog oplopen als je bepaalde extraatjes wenst om het comfort te verhogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting, wanden of ramen die opengeschoven kunnen worden, etc.

Een exemplaar dat enkel bestaat uit een eenvoudig dak met steunpalen zal vanzelfsprekend veel minder kosten dan een afgesloten model met wanden en/of ramen. Hieronder geven we enkele algemene richtprijzen mee:

  • Standaardmodellen in hout of aluminium: prijzen vanaf ongeveer 1000 euro.
  • Kant-en-klare modellen uit kunststof: iets goedkoper.
  • Een op maat gemaakt prieel in hout of aluminium: vanaf 1250 à 3000 euro (inclusief plaatsing).
  • Luxe prieel van hardhout: prijzen tot 5 à 6000 euro.

 

Het is steeds aangeraden om om het even welk prieel door een vakman te laten plaatsen.Overweeg je om een prieel op maat te laten plaatsen? Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes vergelijken van vakmannen in jouw buurt. Zo ben je zeker van de beste prijs!
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Voordelen van een prieel op een rijtje

Uit bovenstaande informatie is reeds gebleken dat een prieel een handig bijgebouwtje is voor in de tuin. We sommen alle voordelen op:

+ Je zit beschut, maar toch kan je ook genieten van de tuin waar je middenin zit. Zo ervaar je tegelijk een binnen- en buitengevoel.

Een prieel is een rustige en gezellige plaats waar je beschermd bent tegen weersinvloeden.

De waarde van je huis schiet meteen de hoogte in met een tuinprieel. Wanneer het huis later verkocht wordt, kan dit een groot voordeel zijn voor potentiële kopers.

De brede waaier aan mogelijkheden qua functionaliteit is een grote plus. Wil je na verloop van tijd iets anders doen met het prieel? Dan kun je deze een nieuwe invulling geven naargelang jouw wensen.

Een tuinprieel is er in quasi alle vormen en maten, zodat je zeker je smaak zal vinden. Je kan dit bijgebouw bovendien op een plek naar keuze laten plaatsen. Een prieel zal dus niet misstaan in om het even welke tuin!

 

prieel

 

Mogelijke materialen voor een prieel

Het uiterlijk van het prieel is natuurlijk belangrijk; het bepaalt het uitzicht van jouw tuin. Hout en aluminium zijn de populairste materialen. In wat volgt bespreken we kort de eigenschappen van deze materialen.

1) Houten prieel

Een houten tuinprieel is een mooie keuze. Hout is namelijk een duurzaam materiaal met een erg natuurlijke uitstraling. Bovendien laat hout zich gemakkelijk overschilderen, waardoor je heel wat kleuropties hebt. Er zijn heel wat houtsoorten waaruit een prieel kan worden geconstrueerd. Hardhout (padouk, bangkirai, afzelia,…) is kwalitatief gezien het beste hout. Je hoeft het amper te onderhouden en het geeft dan ook nog eens een luxueuze indruk.

Daartegenover staat weliswaar een duur prijskaartje. Daarom kiezen heel wat mensen voor een geïmpregneerde houtsoort. Deze wordt dan behandeld met een speciaal product zodat het prieel goed bestand is tegen alle weersinvloeden. Niettemin heeft dit hout af en toe een opknapbeurt nodig: je zal het bijgebouw van tijd tot tijd moeten opschuren en vernissen of lakken om een lange levensduur te vrijwaren.

 

2) Prieel metaal (aluminium)

Een andere optie is een tuinprieel in aluminium. Aluminium is een veel lichter materiaal dan hout. Prieeltjes van aluminium hebben eveneens een prima levensduur; het materiaal roest niet en vereist dan ook weinig tot geen onderhoud.

Nadelig ten opzichte van een houten prieel is dan weer de beperkte kleurkeuze: meestal kun je enkel een grijze kleurtint kiezen. Ook creëert aluminium een ietwat koelere, afstandelijkere indruk.

 

Een gepast dakmateriaalen kiezen

Voor de afwerking van het dak zijn er een heleboel mogelijkheden. Het spreekt voor zich dat het gekozen materiaal de prijs van het prieel in grote mate kan beïnvloeden.

Dakshingles (bitumen) komen bijvoorbeeld zeer frequent voor bij prieeltjes met een puntdak. Shingles zijn namelijk niet zo duur en bovendien lijken ze vrij goed op dakpannen, die duurder zijn. Ook het uiterlijk van dakpanplaten komt in de buurt van echte dakpannen, al zijn deze platen uit kunststof of staal minder zwaar en goedkoper. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook nog EPDM of een rieten dak overwegen.

 

Wil je een prieel bouwen in je tuin? Dan doe je er goed aan beroep te doen op een specialist.
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan!

 

 

houten prieel

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen