Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Glazen aanbouw

Ben je op zoek naar een manier om extra ruimte met natuurlijke lichtinval te creëren? Dan is een glazen aanbouw de ideale oplossing. Zo’n veranda aan je huis geeft je woning meer oppervlakte, terwijl je het contact met de tuin behoudt. Benieuwd naar de mogelijkheden, de kosten en aandachtspunten van een glazen aanbouw? Lees dan zeker verder!

Ga snel naar:
Glazen aanbouw: mogelijkheden
Glazen uitbouw kosten
Belangrijke aandachtspunten
Inspiratie: glazen aanbouw
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een glazen uitbouw?

Is een glazen uitbouw een geschikte oplossing voor jouw situatie? Om dat te weten, zet je best de voordelen even op een rijtje. Hieronder sommen we er enkele op:

 • Extra ruimte: de grootste troef van een glazen aanbouw is de extra ruimte. Hoe je die invult, kan je volledig zelf kiezen. Zo kan je bv. gaan voor een extra leefruimte, een eetplaats naast de keuken, een thuiskantoor, een veranda uit glas, …
 • Contact met de tuin: hoewel je voor je aanbouw een stukje grond opoffert, is het contact met de tuin veel groter. Door de glazen wanden is het verschil tussen binnen en buiten miniem. Op die manier kan je zelfs bij minder goed weer genieten van je omgeving.
 • Meer lichtinval: door de glazen wanden van je aanbouw geniet je van natuurlijke lichtinval. Ook het glazen dak van je uitbouw zorgt voor extra licht in je woning. Daardoor verbruik je minder verlichting overdag en dat zal je merken op je energiefactuur.
 • Strak geheel: een uitbouw in glas geeft je woning een strakke en afgewerkte look. Toch kan je zo’n uitbouw in elk interieur integreren. Zowel in een landelijke als industriële of moderne stijl is een glazen aanbouw een extra troef.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een glazen aanbouw? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van specialisten in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

glazen aanbouw

 

Glazen aanbouw: mogelijkheden

Een glazen aanbouw heeft heel wat mogelijkheden. Zo moet je keuzes maken op vlak van type glas, soorten profielen, deuren en zonnewering. Hieronder sommen we kort de opties op:

 

1. Type glas

Omdat een glazen aanbouw in de zomer snel kan opwarmen, is het aangeraden om te kiezen voor zonwerend glas. Dit type glas laat nog steeds zonlicht door, maar houdt de warmte tegen. Daarnaast bestaat er ook zelfreinigend glas. Dat is voorzien van een speciale coating waarop vuil en regendruppels minder snel blijven hangen. Het dak en de wanden van een glazen aanbouw kan je ook in veiligheidsglas laten maken.

 

2. Soorten profielen

Een glazen aanbouw moet natuurlijk op profielen steunen. Die kunnen gemaakt zijn uit aluminium, PVC, hout, smeedijzer of staal. Alle materialen hebben voor- en nadelen, maar aluminium of staal is het meest aangewezen. Het is ietsje duurder, maar het is sterk en zeer fijn afgewerkt. Bovendien heeft een uitbouw van glas en metaal een tijdloze uitstraling.

 

3. Deuren

Vind je de constructieprofielen aan je glazen aanbouw storend? Dan kan je ook kiezen voor glaspanelen. Die kan je volledig openschuiven om het contact met de tuin nog directer te maken. Om deze constructie te realiseren, werken vaklui de glasplaten in in het vloerprofiel. Een andere optie is een glazen schuifdeur plaatsen. Hiervoor heb je minder profielen nodig, maar geniet je alsnog van een mooie doorkijk naar je tuin.

 

4. Zonwering

Omdat het behoorlijk warm kan worden in een glazen aanbouw, is het belangrijk om na te denken over zonwering. Zonwerend glas is een goed begin, maar aanvullende zonwering kan zeker geen kwaad. Qua buitenzonwering kan je kiezen voor screens. Die houden je aanbouw koel en vormen geen hinderlijke reflecties. Liever binnenzonwering? Kies dan voor (rol)gordijnen, lamellen of vouwgordijnen.

 

TIP: laat je glazen aanbouw plaatsen door een professional!

Hoe weet je welke mogelijkheden de beste keuzes zijn in jouw specifieke situatie? Een expert heeft ervaring met het plaatsen van een glazen aanbouw en kan dus gemakkelijk advies op maat geven. Ben je op zoek naar vaklui in de buurt? Die vind je eenvoudig via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Hulp nodig met het navigeren door de mogelijkheden van een glazen aanbouw? Een van onze specialisten geeft je met plezier advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Glazen uitbouw kosten

De kosten van een glazen aanbouw hangen af van meerdere factoren. Denk bv. aan de isolatiewaarde. Voor HR++ betaal je gemiddeld € 35 per m² (excl. plaatsing & btw). Voor veiligheidsglas tel je ongeveer € 75 per m² (excl. plaatsing & btw) neer. Ook het materiaal waaruit de profielen gemaakt zijn, speelt mee in de prijsbepaling. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Type profielenGemiddelde prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Aluminium€ 18.000 à 50.000
Staal€ 12.000 à 70.000
PVC€ 10.000 à 25.000
Hout€ 15.000 à 45.000
Smeedijzer€ 35.000 à 60.000

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals in jouw buurt!

 

Belangrijke aandachtspunten

Een glazen uitbouw kan je niet zelf plaatsen. Dat vergt namelijk heel wat ervaring en vakkennis. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We sommen ze hieronder op:

 • Vergunning: in de meeste gevallen kan je een glazen aanbouw plaatsen zonder vergunning, maar geldt wel meldingsplicht. Is je aanbouw groter dan 40 m², hoger dan 4 m of is er niet voldoende afstand van de perceelsgrenzen? Dan moet je alsnog een vergunning aanvragen.
 • Fundering: de fundering moet voldoende zwaar zijn om een glazen aanbouw te kunnen dragen. Daarbij kan je kiezen tussen staal of palen. Funderen op palen is verstandig als je huis is gebouwd op een klei- of veenbodem. Op staal funderen is goedkoper, maar dan moet je wel een geschikte ondergrond hebben.
 • Verwarming en elektriciteit: afhankelijk van de invulling die je aan je aanbouw geeft, zal je verwarming en elektriciteit nodig hebben. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je een budget opstelt. Verwarming en elektriciteit voorzien, zullen het prijskaartje namelijk doen stijgen.
 • Isolatie: je zorgt er best voor dat je glazen aanbouw voldoende geïsoleerd is. Je kan kiezen tussen standaard HR-glas, maar ook uit HR+ en HR++. Wil je gaan voor de optimale isolatie? Dan kies je best voor driedubbel glas. Let wel op: hoe hoger de isolatiewaarde van het glas, hoe hoger het prijskaartje.
 • Plaatsing: het plaatsen van een glazen aanbouw gaat vaak een stuk sneller dan een normale uitbouw. De vaklui moeten niet ter plaatse de uitbouw metselen en kunnen de glaspanelen dus gewoon in de werkplaats voorbereiden. Op die manier is je aanbouw in een mum van tijd geplaatst.

 

Inspiratie: glazen aanbouw

Wil je graag een glazen aanbouw laten plaatsen, maar ben je nog niet zeker over de uitwerking? Dan vind je in de onderstaande voorbeelden vast wel wat inspiratie:

 

VOORBEELD 1: glazen aanbouw als eetplaats

glazen aanbouw eetplaats

In dit voorbeeld is de glazen aanbouw perfect geïntegreerd in de rest van de woning. De ruimte dient als extra eetplaats, dus de eigenaars kunnen bij het eten perfect genieten van het uitzicht op de tuin. Om het contact met de omgeving zo veel mogelijk te bewaren, kozen de eigenaars hier voor grote schuifdeuren.

 

 

VOORBEELD 2: glazen aanbouw als rusthoek

glazen aanbouw rusthoek

Deze glazen aanbouw is ideaal om van de zonsopgang of -ondergang te genieten. In dit voorbeeld dient de aanbouw als zithoek waar je helemaal tot rust kan komen. Door het dak ook volledig in glas af te werken, kan je elke avond kijken naar een prachtige sterrenhemel.

 

 

VOORBEELD 3: multifunctionele glazen aanbouw

glazen aanbouw multifunctioneel

In dit voorbeeld past de glazen aanbouw perfect in de stijl van de rest van de woning. Door te kiezen voor grijze profielen is de aanbouw naadloos geïntegreerd in de industriële, moderne look van het huis. Hier dient de ruimte verschillende doelen. Je kan de aanbouw gebruiken als hobbyruimte, maar ook als thuiskantoor.

 

Wil je een glazen aanbouw laten plaatsen? Schakel een expert in!

Een glazen aanbouw plaatsen, doe je best niet zelf. Zonder ervaring of vakkennis is het namelijk gevaarlijk om deze klus uit te voeren. Je schakelt dus beter een professional in. Hoe heb je de beste garantie op een correcte prijs? Vraag meerdere offertes aan en leg alle kostenposten naast elkaar. Op die manier maak je een weloverwogen keuze.

Op zoek naar een professional om jouw glazen aanbouw te plaatsen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier hieronder:

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen