Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Houten carport: prijzen, houtsoorten & daken

Houten carports zijn gegeerd omwille van hun betaalbaarheid. Bovendien straalt hout warmte en authenticiteit uit. Een carport in hout is te verkrijgen in verschillende houtsoorten en daken.

 

 

houten carport met zadeldak Voordelen van een carport in hout

Een carport in hout heeft heel wat positieve eigenschappen. Lees hieronder welke:

+ Natuurlijke uitstraling: hout oogt er natuurlijk en warm.

+ Universeel: zowel past bij klassieke woningen als moderne woningen.

+ Goedkoper dan een garage

+ Praktisch: bij het in- en uitstappen sta je droog. In de winter hoef je minder snel de autoruiten van de auto te krabben of sneeuw van de auto te vegen.

+ Makkelijk bewerkbaar: je kan het makkelijk overschilderen of vernissen

 

+ Maatwerk mogelijk: je kunt een houten carport desgewenst zelf volledig op maat maken.

+ Relatief goedkoop: sommige houtsoorten zijn goedkoop, andere dan weer duurder.

+ Multifunctioneel: je kunt een carport ook als overkapping gebruiken voor een caravan of aanhanger.

+ Extra berging: Voor extra comfort, kan je kiezen voor extra opslagruimte. Een fietsenstalling of extra berging zijn erg praktisch.

 

 

Houten carport prijzen op maat

De gemiddelde prijs van een carport met geïmpregneerd hout begint bij € 500. Een luxe versie met een kwalitatief plat dak bijvoorbeeld, kost tussen de € 1000 en € 2200. Voor gebogen daken of zadeldaken schommelt de prijs tussen de € 2200 en € 4000. Een houten carport op maat, is mogelijk voor alle budgetten. Vraag hier prijzen op maat aan.

 

 

Mogelijke houtsoorten

Houten bijgebouwen kan je verkrijgen in heel wat verschillende houtsoorten.  Welke je kiest, is afhankelijk van je budget en je persoonlijke smaak.

 

Douglas
Douglas of geïmpregneerd vuren is een vrij harde houtsoort is die zelfs onbewerkt een lange levensduur heeft. Het is weliswaar duurder dan geïmpregneerd hout maar heeft een mooie roodbruine uitstraling en is volledig vrij van chemicaliën. Het behoort tot duurzaamheidsklasse 3.

 

Verlijmd vuren
Verlijmd vuren (soms ook gelamineerd hout genoemd) is ook een veelgebruikte houtsoort voor carport. Het wordt geprezen omwille van zijn vormvastheid en zijn goede vochtbestendigheid. Verlijmd vuren “werkt” namelijk niet.

 

Eik en kastanje
Andere houtsoorten zoals eiken en kastanje kunnen vanzelfsprekend ook gebruikt worden. Deze houtsoorten zijn vaak duur in aanschaf.

 

grote houten carport

 

Daken voor een houten bijgebouw

Je hebt de keuze uit verschillende daksoorten. Afhankelijk van je beschikbare budget en persoonlijke voorkeur, kies je één van onderstaande daken.

 

1) Carport met plat dak
Een plat dak is de populairste daksoort voor carports. Het is meestal bekleed met metalen damwandplaten, kunststof kanaalplaten, pvc golfplaten of vezelcement. Kunststof kanaalplaten is laten veel licht door, waardoor het ruimtelijker karakter stijgt. Je kunt kiezen uit platen van acrylaat of polycarbonaat.

 

2) Zadeldak
Carports met zadeldak zijn oersterk en passen goed bij woningen met een klassieke uitstraling. Het dak kan geleverd worden met panlatten, dakpanplaten, shingles of leien. Vanzelfsprekend hoort ook een dakgoot bij de constructie. Deze dien je zelf op een regenafvoer aan te sluiten. Je zult niet snel last hebben van lekkages. Vanwege de meer ingewikkelde constructie is een carport met zadeldak heel wat duurder dan een standaard plat dak.

 

carport met zadeldak in hout

3) Gebogen dak
Carports met een gebogen dak ogen moderner dan overkappingen met een plat dak of zadeldak. Gebogen dakconstructies bestaan uit metaal of hout. Vaak gebruikt men verlijmd naaldhout om een gebogen daken mogelijk te maken, maar ook andere houtsoorten kunnen hiervoor gebruikt worden. Sommige fabrikanten kiezen ook voor combinaties van materialen. bv: aluminium dak en houten constructie.

 

Tip: op zoek naar een exacte prijs van een carport op maat van jouw wensen? Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

 

Vergunning

Of je voor de bouw van een carport een vergunning nodig hebt, hangt onder meer af van de plaats, de hoogte en het totaal aantal kilometers aan bijgebouwen.
Lees er meer over in het artikel “Vergunning voor je carport“.

 

 

Je carport in hout beveiligen

Door een carport goed te verlichten schrik je gelegenheidsdieven af. Je kunt als extra beveiliging eventueel een camera ophangen. Deze zijn tegenwoordig niet duur meer en draadloos aan te sluiten op het netwerk. Handig zijn de sensorlampen met bewegingsmelder of schemerschakelaar.

Ze gaan automatisch branden wanneer dat nodig is, zodat je niet iedere keer op zoek hoeft naar een lichtschakelaar. Door het open karakter van de carport hoeft de verlichting zich niet per se in de carport te bevinden. Je kan ook volstaan met een lamp aan de gevel of een losstaande lantaarn.

 

 

Houten versus metalen carport

Een carport in hout verschilt sterk ten opzichte van een metalen carport. Welk materiaal je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Bekijk hieronder de verschillen.

 

Onderhoud

Een houten carport vereist enig onderhoud in de vorm van schilderen, oliën of beitsen. Ook geïmpregneerd hout en Douglas hout kan je behandelen als je vergrijzing wil tegengaan. Een aluminium carport is daarentegen volledig onderhoudsvrij.

 

Levensduur

Aluminium carports gaan een leven lang mee en gaan niet roesten of rotten. De levensduur van een houten carport is afhankelijk van het soort hout en de mate van onderhoud. Gemiddeld gaan ze 15 tot 25 jaar mee.

 

Uitstraling

Hout heeft een robuuste warme uitstraling die goed past bij moderne en klassieke woningstijlen. Aluminium is sterk en licht waardoor allerlei slanke en moderne vormen mogelijk zijn. Een metalen carport past om deze reden goed bij moderne woningstijlen.

 

 

Een carport versus een garage

Een carport en een garage zijn op een paar vlakken gelijklopend. Je zou je dan ook de vraag kunnen stellen op welke punten ze voordeliger zijn ten op zichte van elkaar. Een klein overzicht:

 

Belangrijkste voordelen van een carport:

+ Goedkoper: Een carport is een stuk goedkoper in aanschaf. Er hoeft geen speciale fundering gelegd te worden en het aantal benodigde bouwmaterialen is gering.

+ Universeel: Je kunt een carport nagenoeg overal plaatsen en kunt hem ook gebruiken als overkapping tussen twee gebouwen of als terrasoverkapping.

+ Praktisch: Je hoeft geen garagedeur te openen of te sluiten en hebt veel ruimte bij het in- en uitstappen. Instappen en wegwezen!

 

Belangrijkste voordelen van een garage:

+ Volledige afsluiting: een garage kun je afsluiten waardoor het zicht op de auto ontnomen is. Een carport is open en biedt minder beveiliging tegen inbraak in de auto.

+ Verwarmbaar: een garage kun je verwarmen, zo kun je in de winter ook droog en warm aan de auto sleutelen.

+ Bescherming auto: een garage staat de auto extra beschermd en droog (belangrijk voor oldtimers met open dak, enz.)

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen