Carport vergunning: wetgeving 2024
Of je voor een carport een vergunning nodig hebt, is afhankelijk van de plek waar hij geplaatst wordt. Gaat het om een aanbouw? Dan volstaat meestal een meldingsplicht. Gaat het om een losstaande carport? Dan moet je vrijwel niets aangeven. Lees hieronder de uitgebreide details van de regelgeving omtrent vergunningen voor carports.
Carport plaatsen? Vraag hier gratis advies & prijzen op maat.
1. Losstaande carport: vrijgesteld van vergunning
In veel gevallen komen losstaande bijgebouwen zoals een carport, garage, schuur of serre in aanmerking voor vrijstelling van een vergunning. Je hoeft de werken ook niet te melden, mits je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Maximum oppervlakte: er geld een maximum van 40 m² oppervlak aan vrijstaande gebouwen. Heb je reeds een garage, thuis of serre, dan moet je de oppervlakte hiervan meerekenen.
- Maximum hoogte carport: het moet gaan om een losstaande carport die niet hoger is dan 3.5 meter.
- Maximum afstand: de afstand tussen de carport en de woning mag maximaal 30 meter bedragen.
- Zijtuin: een carport in de zijtuin moet 3 meter van de perceelgrens blijven.
- Optrekken van bijgebouw: een garage of carport mag niet opgetrokken worden in kwetsbaar ruimtelijk gebied, aan een overzone of binnen een strook van meter langs een waterloop (check dit bij twijfel na bij je gemeente).
Voorbeeld
Stel dat je reeds een losstaande serre hebt van 25 m² groot, dan mag de carport niet groter zijn dan 15 m² (40 – 25 = 15) en ook niet hoger dan 3 meter. Wil je een grotere carport of kun je niet voldoen aan de perceelgrens-eisen dan zul je voor het bouwen dus een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.
Zorgeloos carport bouwen = offertes vergelijken
Er zijn veel wettelijke voorwaarden om rekening mee te houden als je een carport wilt laten bouwen. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat. Daarnaast kan een vakman precies voor je uitzoeken of je een vergunning nodig hebt voor jouw nieuwe carport. Start je aanvraag hier.
2. Aangebouwde carport – minimale meldingsplicht
In principe heb je voor elke uitbreiding van een woning een vergunning nodig. Een carport of een veranda hoeft echter niet perse een uitbreiding te zijn en dus ben je in de meeste gevallen vrijgesteld van een vergunning. Wel geldt er voor dit soort aangebouwde constructies altijd een meldingsplicht. Hieronder een overzicht van alle wettelijke voorwaarden:
- Totale oppervlak: het totale oppervlak van de bijgebouwen (carport, veranda, bijkeuken, …) mag niet groter zijn dan 40 m².
- Maximale hoogte: de carport mag niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten vanaf de grond).
- Zijtuin: een carport in de zijtuin moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven (in de achtertuin 2 meter van de perceelgrens). Bij aanpalende gebouwen mag een carport tot de perceelgrens reiken maar de scheidingsmuur moet ongewijzigd blijven. De diepte van de carport mag dan niet groter zijn dan de bouwdiepte van het aanpalende gebouw.
- Functie woning: de functie van de woning moet ongewijzigd blijven. Datzelfde geldt ook voor het aantal woongelegenheden.
Architect nodig voor een carport?
Indien het om een uitbreiding van de woning gaat waarbij er constructieve ingrepen aan de gevel of draagmuren gedaan moet worden, dan heb je altijd een architect nodig die je helpt bij het opstellen van het meldingsdossier. Is dit niet het geval en wordt de carport alleen aan de zijgevel bevestigd dan is dit niet nodig omdat de stabiliteit van de woning niet in het geding is. Je moet de bouw van de carport wel melden bij de gemeente.
Vergunning voor carport nodig? Vraag advies aan een vakman!
Laat je een carport plaatsen en ben je benieuwd naar alle wettelijke voorwaarden? Schakel dan zeker een vakman in voor gericht advies en prijzen op maat. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onderstaand offerteformulier: