Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Pergola: materialen & prijs

Met een pergola kies je niet alleen voor een mooi extraatje in de tuin, maar ook voor praktische voordelen. Zo zorgt een pergola voor een stukje schaduw in jouw tuin op zonnige dagen, zodat je ook dan aangenaam kan genieten van het mooie weer. Als je een pergola wil aanschaffen ben je natuurlijk benieuwd naar de mogelijkheden. Alles over de verschillende materialen en bijhorende prijzen lees je hier.

 

Mogelijke materialen en hun prijzen

Pergola’s zijn mogelijk in verschillende materialen, gaande van aluminium over hout tot kunststof. De keuze die je maakt op vlak van materiaal heeft meteen ook de grootste invloed op de kostprijs van de pergola. Een overzicht van de verschillende materialen en hun prijzen:

MateriaalGemiddelde prijs
Aluminium pergola€1.400 - €5.100
Houten pergola€700 - €2.300
Kunststof pergola€900 - €2.100
Plaatsingskosten€60 à €100 per vierkante meter

aluminium pergola 1. Aluminium pergola

Tegenwoordig wordt een groot deel van de pergola’s vervaardigd uit aluminium. Het grootste voordeel is dat aluminium pergola’s een lange levensduur (ong. 30 jaar). Ze vragen ook zo goed als geen onderhoud. Bovendien is aluminium een sterk en licht materiaal. Vaak wordt voor aluminium gekozen om de pergola een moderne uitstraling te geven.

Dat er bij de plaatsing van een aluminium pergola laserwerk nodig is, zorgt voor een hogere plaatsingskost in vergelijking met de andere materialen. De zo goed als afwezige onderhoudskosten zorgen daarbij wel voor compensatie.

⇒ Gemiddeld betaal je voor een aluminium pergola €1.400 à €5.100. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

houten pergola 2. Houten pergola

Met pergola in hout kies je voor een natuurlijke en warme uitstraling. Ander groot voordeel? Hout kan met verschillende woningstijlen gecombineerd worden. De kleur van de pergola na een tijdje beu? Geen probleem want hout is makkelijk bewerkbaar en kan je herschilderen wanneer je maar wil.

Door het natuurlijke karakter van hout is natuurlijk wel enig onderhoud vereist. Voor een optimale staat en mooie uitstraling is het aangeraden om het hout periodiek te oliën en beitsen.

⇒ Gemiddeld betaal je voor een houten pergola €700 à €2.300. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

 

kunststof pergola 3. Kunststof pergola

Een ander vaak gebruikt materiaal voor pergola’s is PVC. Het heeft zijn populariteit vooral te danken en zijn eigentijdse en moderne uitstraling. PVC is ook heel onderhoudsvriendelijk en sterk. Door dat laatste kan je er zeker van zijn dat je pergola goed bestand zal zijn door hevige weersomstandigheden.

Door te kiezen voor PVC heb je ook een ruime keuzemogelijkheid aan kleuren. Zo kan je zelf kiezen welke kleur het best bij jouw huis waardoor de pergola een ideaal verlengstuk van jouw woning wordt!

⇒ Gemiddeld betaal je voor een kunststof pergola €900 à €2.100. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

Type dakbedekking voor de pergola

Sommige mensen ervoor om het dak van hun pergola open te laten. Hoewel dat het meest open gevoel creëert, betekent dat wel dat je geen beschutting ter beschikking hebt. De meesten voorzien hun pergola dan ook van een dak. Zo kan je zowel op zonnige als regenachtige zomerdagen aangenaam van de buitenlucht genieten. We overlopen de meest voorkomende dakafwerkingen voor pergola’s:

1. Glazen dakafwerking

Met een glazen dak kies je voor beschutting zonder aan uitzicht en licht in te boeten. Het is wel aangeraden om goede zonwering te voorzien, want als de zon inwerkt op het glas kan het al snel heel warm worden onder de pergola. Een pergola met een glazen dakafwerking is ook altijd duurder in vergelijking met andere dakafwerkingen.

2. Lamellen dakafwerking

Lamellen zijn afzonderlijke latjes die naast elkaar geplaatst worden en zo het dak vormen. Aangezien de lucht nog steeds door de latjes kan, zorgt deze dakafwerking voor een vrij open gevoel. Tegelijkertijd ben je toch beschut tegen de zon. Kies je voor draaibare lamellen, dan kan je ze zo instellen dat ze die specifieke hoeveelheid zon doorlaten die jij op dat moment wil.

3. Pergola met doek

je kan ook kiezen voor een doek als dakbedekking voor de pergola. Dat houdt het geheel erg fris en zomers. Hou er wel rekening mee dat het doek af en toe moet gereinigd worden omdat er mos en ander vuil op kan gevormd worden. De doeken zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Zo bestaan er ook waterdichte doeken. Op die manier kan je ook bij lichte regenval onder de pergola blijven zitten. Een harmonicadoek kan je dan weer open- en toeschuiven naar eigen wens.

 

pergola doek

Vaste of vrijstaande pergola

Een pergola bouwen kan op 2 manieren. Een vrijstaande pergola kan vrij in de tuin geplaatst worden los van de gevel. Het grote voordeel is dat de pergola op die manier binnenshuis geen licht wegkaapt. Met een vrijstaande pergola zal je ook geen last hebben van een gevel die het uitzicht verspert.

Een vaste pergola hangt vast aan de gevel van je huis of bijgebouw in de tuin. Het kan een leuk alternatief vormen voor een veranda waarbij je door de afwezigheid van zijwanden nog meer kan genieten van het buitengevoel.

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen