Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Bijgebouw tuin

Bijgebouwen in de tuin zijn erg populair. Je kan ze dan ook voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo kan je er bijvoorbeeld een extra kantoor van maken of een buitenkeuken, opslagplek, ontspanningsruimte… Welke soorten bijgebouwen kan je allemaal plaatsen? Welke materialen kan je gebruiken? Wat kost een bijgebouw in je tuin? En hoe zit het met de vergunning? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke bijgebouwen tuin
Kosten bijgebouw tuin
Wanneer vergunning nodig?
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Welke mogelijke materialen voor een bijgebouw in de tuin?

Het materiaal van je bijgebouw zal in sterke mate de uitstraling bepalen. De meest voorkomende materialen voor bijgebouwen zijn hout, steen en metaal. Elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken en voordelen. We bekijken ze hieronder even:

 • Houten bijgebouw tuin: hout is 1 van de meest gebruikte materialen voor bijgebouwen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het warme karakter en de goede isolerende werking ervan. Hout past bovendien bij elke woningstijl.
 • Stenen bijgebouw tuin: ook stenen bijgebouwen komen vaak voor en hebben tal van voordelen. Ze zijn stevig, hebben een lange levensduur, vereisen weinig onderhoud en je kan ze in hetzelfde materiaal als je woning bouwen.
 • Metalen bijgebouw tuin: naast hout en steen is ook metaal een populaire keuze. Dit materiaal heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is makkelijk te plaatsen. Vooral metalen tuinhuizen en carports komen vaak voor en zorgen voor een modern bijgebouw in je tuin.

Bijgebouw plaatsen? Een ervaren vakman kan je verder informeren over de mogelijkheden en het meest geschikte materiaal voor jouw bijgebouw. Vergelijk vrijblijvend offertes van vakmannen in de buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke bijgebouwen tuin

Er zijn allerlei verschillende soorten bijgebouwen die je in je tuin kan plaatsen. Elk type kan je anders inrichten en voor verschillende doeleinden gebruiken. We zetten hieronder enkele van de meest voorkomende soorten bijgebouwen op een rij:

 

1. Tuinhuis

bijgebouw tuinhuis

Tuinhuizen vind je in heel wat tuinen terug. Ze zien er charmant uit en hebben tal van mogelijke doeleinden. Vaak dienen ze als opslagruimte voor tuingereedschap, maar je kan ze zeker ook gebruiken als tuinkantoor, ontspanningsruimte, … Een bijgebouw als een tuinhuis is vaak vrij budgetvriendelijk en kan je in allerlei maten, afmetingen, materialen en vormen bouwen. Je kan het volledig op maat ontwerpen en inrichten of kiezen voor een prefab tuinhuis.

Prijs tuinhuis: € 1.000 à 10.000 voor een tuinhuis gedeeltelijk op maat en € 2.500 tot 30.000 voor een tuinhuis volledig op maat (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Veranda

veranda

Ook veranda’s zijn populair. Dit type bijgebouw vormt een uitbreiding van je woning dat zorgt voor meer lichtinval en een uitzicht op je tuin of terras. Je kan veranda’s volledig naar jouw smaak vormgeven en inkleden in een landelijk, modern, … jasje. Bovendien zijn er ook verschillende soorten veranda’s. Zo kan je kiezen voor een leefveranda die je het hele jaar door kan gebruiken. Daarnaast zijn er ook nog overkappingen en open veranda’s.

Prijs veranda: gemiddeld € 7.500 voor een standaard veranda en € 20.000 voor een veranda op maat (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Carport

carport

Carports houden je auto droog en beschermen deze tegen sneeuw, hagel, vallende bladeren en takken… Ze zijn goedkoper dan garages en je kan ze in principe overal plaatsen. Je bepaalt zelf hoe je carport er zal uitzien. Zo kies je bv. het materiaal voor de structuur en de dakbedekking. Vaak gebruikte materialen voor de structuur zijn hout en metaal. Voor de dakbedekking kan je dan weer kiezen tussen acrylaat- of polycarbonaatplaten, shingles, dakpannen of bitumen.

Prijs carport: gemiddeld vanaf € 500 à 1.500 voor standaard carports (excl. btw en incl. plaatsing)

 

4. Tuinkantoor

bijgebouw tuinkantoor

Tuinkantoren zijn ideaal om van thuis uit te werken en toch de grens tussen werk en privé te bewaren. Bovendien verlies je geen tijd door de verplaatsing naar kantoor en kan je genieten van het uitzicht op je tuin. Tuinkantoren kan je helemaal op maat laten maken of je kan een prefab tuinkantoor plaatsen om kosten te besparen. Prefab tuinkantoren kan je doorgaans verkrijgen in verschillende afmetingen, uitvoeringen en materialen. Kies daarbij zeker voor een materiaal en stijl die past bij de rest van je woning.

Prijs tuinkantoor: vanaf € 10.000 voor prefab tuinkantoren (excl. btw en incl. plaatsing)

 

5. Andere bijgebouwen

poolhouse

Naast de hierboven genoemde soorten bijgebouwen zijn er ook nog andere types die iets minder vaak voorkomen. Denk maar aan poolhouses, pergola’s, priëlen, blokhutten, buitenkeukens… Ook deze bijgebouwen vormen een waardevolle uitbreiding op je woning. Ze zijn in prefab vorm beschikbaar, maar je kan ze ook op maat laten maken. De kosten verschillen per type bijgebouw, maar ook de afmetingen, materialen, locatie… zullen een rol spelen in de prijs.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Contacteer een vakman!

Wil je graag advies op maat over de meest geschikte uitvoeringen? Een vakman kan je verder informeren en adviseert je graag over de mogelijkheden voor jouw bijgebouw in de tuin. Daarbij houdt deze altijd rekening met jouw situatie, wensen en budget.

Vergelijk meerdere adviezen! Via de offerteservice brengen we je vrijblijvend in contact met meerdere vakmannen in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Kosten bijgebouw tuin

De prijs voor een bijgebouw in de tuin zal afhangen van verschillende factoren. Zo speelt het type bijgebouw een belangrijke rol in het totale kostenplaatje. Maar ook het gekozen materiaal, de afwerking, eventuele voorbereidingswerken… kunnen de prijs bepalen. Hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor de meest voorkomende soorten bijgebouwen:

Type bijgebouwGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Tuinhuis€ 1.000 à 30.000
Veranda€ 7.500 à 20.000
Carport€ 500 à 5.000
TuinkantoorVanaf € 10.000
Poolhouse€ 15.000 à 40.000
Prieel€ 1.000 à 6.000
Overkapping€ 700 à 7.000

TIP: om de exacte prijs te kennen voor jouw project neem je best contact op met een vakman. Deze kan een offerte opstellen op basis van jouw situatie en wensen. Vergelijk ook zeker prijzen en adviezen van meerdere vakmannen. Zo kan je een doordachte keuze maken. Start je offerteaanvraag hier.

 

 

bijgebouw achtertuin

 

Vergunning bijgebouw in tuin

Of je een vergunning nodig hebt om je bijgebouw te plaatsen, hangt af van een aantal factoren en verschilt ook naargelang het om een losstaand of vaststaand bijgebouw gaat. Voor vaststaande bijgebouwen geldt sowieso meldingsplicht en moet je in sommige gevallen dus ook een vergunning hebben. Voor losstaande gebouwen is in sommige gevallen geen meldingsplicht of vergunning nodig. We zetten hieronder enkele belangrijke bouwregels i.v.m. vergunningen voor bijgebouwen op een rij:

 1. Totale oppervlak

  Als het totale oppervlak van je los- of vaststaand bijgebouw kleiner is dan 40 m², heb je geen vergunning nodig. Voor bijgebouwen met een oppervlak groter dan 40 m² is er dus wel een vergunningsplicht. Bovendien moet je ook andere, reeds bestaande bijgebouwen meetellen bij de eis van 40 m².

 2. Hoogte

  Bij vaststaande aanbouw geldt een maximale hoogte voor je bijgebouw in de tuin van 4 meter en een plaatsing op minstens 3 meter (bij bijgebouw in zijtuin) of 2 meter (bij bijgebouw in achtertuin) van de perceelgrens om zonder vergunning te bouwen. Staat je bijgebouw los van je woning? Dan geldt een max. hoogte van 3,5 meter en een max. afstand van 30 meter tot de woning om een bijgebouw te plaatsen zonder vergunning.

 3. Afstand perceelgrens

  Vaststaande bijgebouwen mag je vergunningsvrij tot op de perceelgrens bouwen, op voorwaarde dat de scheidingsmuur niet wijzigt en het bijgebouw niet dieper is dan de bouwdiepte van het aanpalende gebouw. Voor losstaande gebouwen is een vergunning niet nodig wanneer de afstand tot de perceelgrens max. 3 meter (bij bijgebouwen in de zijtuin) of 1 meter (bij bijgebouwen in de achtertuin) bedraagt. Je mag ze zonder vergunning ook tegen een bestaande scheidingsmuur bouwen als die daarbij niet wijzigt.

 4. Functie van de woning

  Als de functie van je woning door de plaatsing van je los- of vaststaand bijgebouw niet wijzigt, heb je geen vergunning nodig. Wanneer die dus wel wijzigt, of wanneer het aantal woongelegenheden verandert, ben je verplicht een vergunning aan te vragen voor de plaatsing van je bijgebouw.

 5. Kwetsbare gebieden

  Als je een bijgebouw plaatst in een ruimtelijk kwetsbaar gebied krijg je geen vrijstelling voor een vergunning. Ook wanneer je aan een overzone bouwt binnen een strook van 5 meter langs een waterloop moet je verplicht een vergunning hebben.

Twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Je kan je verder informeren over de voorwaarden bij je gemeente of een professionele vakman. Vergelijk vrijblijvend adviezen via de offerteservice.

 

Inspiratie & voorbeelden voor bijgebouwen in de tuin

Hieronder geven we nog enkele voorbeelden van geslaagde realisaties van verschillende soorten bijgebouwen. Je kan hier dus gerust inspiratie uit putten voor het ontwerp en de plaatsing van jouw bijgebouw in je achtertuin of zijtuin.

 

VOORBEELD 1: houten tuinkantoor

tuin bijgebouw

Dit tuinkantoor is gemaakt uit hout in verschillende afwerkingen. De authentieke houtkleur is gecombineerd met zwart hout en er wordt gespeeld met de horizontale en verticale plaatsing van de houtlatten. Het bijgebouw ziet er modern uit en past perfect in de groene omgeving van de tuin. Bovendien heeft het tuinkantoor ook een groendak met mossen en sedumplanten.

 

 

VOORBEELD 2: losstaande metalen carport

modern bijgebouw tuin carport

Deze carport die losstaat van de woning is gemaakt van metaal, waardoor het een stevige, weerbestendige bescherming biedt voor de auto. De donkere kleur en strakke afwerking maken het ook een modern bijgebouw voor de tuin. Bovendien is deze carport multifunctioneel en is er ook een opslagruimte voorzien.

 

 

VOORBEELD 3: vaststaande leefveranda

bijgebouw in tuin

Deze veranda zorgt voor een ruime uitbreiding van de woning. De afwerking in glas heeft als resultaat veel lichtinval in de woning en een uitzicht op de tuin. De veranda is gebouwd in een eerder klassieke stijl die perfect aansluit bij de rest van de woning.

 

 

VOORBEELD 4: houten tuinhuis

tuinhuis bijgebouw

Dit charmante tuinhuis is gemaakt uit hout en afgewerkt in een lichtgroene kleur. Daardoor past het perfect tussen al het groen in de tuin en heeft het een warme en natuurlijke uitstraling. De afwerking van het tuinhuis is vrij klassiek. Dit soort tuinhuis kan je bovendien gebruiken voor verschillende doeleinden.

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen