Bijgebouw.be
Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Bijgebouw vergunning 2022

Wanneer je een tuinhuis, garage, serre of carport wilt plaatsen dan heb je hiervoor niet noodzakelijk een stedenbouwkundige vergunning nodig. In sommige gevallen volstaat het om de werken van het bijgebouw te melden, al moet dat ook niet voor alle soorten bijgebouwen. In dit artikel lees je meer over de bijgebouw vergunning en wat het juist inhoudt.

Bijgebouw plaatsen? Vergelijk hier prijzen op maat.

 

 

Regelgeving vaststaande bijgebouwen

Voor een bijgebouw dat een vast onderdeel uitmaakt van de woning, geldt een meldingsplicht. Daarnaast heb je ook een vergunning nodig indien het bijgebouw een uitbreiding is van je woning. Een woonveranda is daar een voorbeeld van.  Een carport, garage of ander vaststaand bijgebouw zijn dat niet. Wil je weten of je je naast de verplichte melding ook een vergunning nodig hebt voor jouw vaststaand bijgegebouw? Lees dan volgende voorwaarden:

 • Totale oppervlak: het totale oppervlak aan aangebouwde bijgebouwen mag niet groter zijn dan 40m². Heb je reeds een aanbouw dan moet je de oppervlakte hiervan dus meetellen met de eis van 40m².
 • De functie van de woning: mag door de bouw niet wijzigen. Het aantal woongelegenheden moet ongewijzigd blijven.
 • Hoogte: het vaststaande bijgebouw mag niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten van vanaf de grond) en moet zich minstens 3 meter vanaf de perceelgrens bevinden. In de achtertuin bedraagt deze afstand 2 meter.
 • Afstand perceelgrens: Je mag bouwen tot op de perceelgrens maar mag de scheidingsmuur daarbij niet wijzigen. Het bijgebouw mag niet dieper zien dan de bouwdiepte van het aanpalende gebouw.

 

 

Regelgeving voor losstaande bijgebouwen

Als je carport, garage of tuinhuis voldoet aan volgende voorwaarden, dan hoef je niks te doen. Een vergunning is in dat geval overbodig, net zoals het melden ervan.

 • Totale oppervlak: Losstaande bijgebouwen mogen niet groter zijn dan 40m². Indien je dus reeds een ander losstaand bijgebouw hebt, dan moet je de oppervlakte hiervan meetellen bij de eis van 40m².
 • Hoogte: het bijgebouw mag niet hoger zijn dan 3.5 meter en mag zich niet verder dan 30 meter van de woning bevinden.
 • Afstand perceelgrens: indien het gebouw in de zijtuin wordt geplaatst, moet het 3 meter vanaf de perceelgrens blijven. In de achtertuin is dit 1 meter. Het mag eventueel ook tegen een bestaande scheidingsmuur worden geplaatst zolang je de muur maar niet wijzigt.
 • Kwetsbare gebieden: Je mag niet bouwen in een kwetsbaar gebied of aan een oeverzone binnen een strook van 5 meter langs een waterloop.

 

Twijfel je of je bijgegebouw voldoet aan de voorwaarden? Dan kan je terecht bij je gemeente.

 

Bijgebouw vergunning

 

Architect nodig voor een bijgebouw in 2022?

Volgens de wet heb je een architect nodig voor het opstellen van een meldingsdossier of vergunningsaanvraag wanneer je ingrepen aan de woning doet die van invloed kunnen zijn op de stabiliteit. Stel dat je een woonveranda wilt laten plaatsen waarbij er een opening aan de achtergevel wordt gemaakt, dan zul je hiervoor dus altijd een vergunning nodig hebben. Bij de bouw van een carport of een kleine veranda hoeft de stabiliteit van de woning niet in het geding te zijn en ben je niet verplicht om een architect in te schakelen.

Wil je precies weten wat de wet zegt over het plaatsen van een bijgebouw? Kijk dan op deze pagina van ruimtelijke ordening.

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen