Bijgebouw vergunning 2024
Wanneer je een tuinhuis, garage, serre of carport wilt plaatsen, dan heb je hiervoor niet noodzakelijk een bijgebouw vergunning nodig. In sommige gevallen volstaat het om de werken bij je gemeente te melden, al moet dat ook niet voor alle soorten bijgebouwen. In dit artikel lees je meer over de vergunning voor een bijgebouw en wat het inhoudt.
Ga snel naar:
Regelgeving vaststaande bijgebouwen
Regelgeving losstaande bijgebouwen
Architect nodig voor bijgebouw?
Vraag gratis je offertes aan
Regelgeving vaststaande bijgebouwen
Voor een bijgebouw dat een vast onderdeel uitmaakt van de woning (serre, garage, veranda, …), geldt een meldingsplicht. Soms heb je een bouwvergunning nodig, al kan je hier wel vrijstelling voor krijgen.
In deze gevallen heb je GEEN vergunning nodig voor je vaststaande bijgebouw:
- Totale oppervlak: het totale oppervlak aan aangebouwde bijgebouwen mag niet groter zijn dan 40 m². Heb je reeds een aanbouw dan moet je de oppervlakte hiervan dus meetellen met de eis van 40 m².
- De functie van de woning: mag door de bouw niet wijzigen. Het aantal woongelegenheden moet ongewijzigd blijven.
- Hoogte: het vaststaande bijgebouw mag niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten van vanaf de grond) en moet zich minstens 3 meter vanaf de perceelgrens bevinden als deze in een zijtuin wordt aangebouwd. In de achtertuin bedraagt deze afstand 2 meter.
- Afstand perceelgrens: bij een aanpalend gebouw mag je tot op de perceelgrens bouwen, zolang de scheidingsmuur ongewijzigd blijft. Het bijgebouw mag niet dieper zijn dan de bouwdiepte van het aanpalende gebouw.
Regelgeving voor losstaande bijgebouwen
Als je losstaande carport, garage of tuinhuis voldoet aan volgende voorwaarden, dan hoef je niks te doen. Een vergunning voor bijgebouwen is dan overbodig, net zoals het melden ervan.
In deze gevallen heb je GEEN vergunning nodig voor je losstaande bijgebouw:
- Totale oppervlak: losstaande bijgebouwen mogen niet groter zijn dan 40m². Indien je dus reeds een ander losstaand bijgebouw hebt, dan moet je de oppervlakte hiervan meetellen bij de eis van 40m².
- Hoogte: het bijgebouw mag niet hoger zijn dan 3.5 meter en mag zich niet verder dan 30 meter van de woning bevinden.
- Afstand perceelgrens: indien het gebouw in de zijtuin wordt geplaatst, moet het 3 meter vanaf de perceelgrens blijven. In de achtertuin is dit 1 meter. Het mag eventueel ook tegen een bestaande scheidingsmuur worden geplaatst zolang je de muur maar niet wijzigt.
- Kwetsbare gebieden: je mag niet bouwen in een kwetsbaar gebied of aan een oeverzone binnen een strook van 5 meter langs een waterloop.
CONCLUSIE: moet ik een vergunning aanvragen voor mijn bijgebouw?
Bij twijfel over de voorwaarden kan je altijd terecht bij je gemeente. Ook een professionele plaatser kan je er uitgebreid over informeren. Zo profiteer je van gericht advies en prijzen op maat, van vergunning tot bijgebouw. Schakel een ervaren vakman in via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.
Architect nodig voor een bijgebouw in 2024?
Volgens de wet heb je een architect nodig voor het opstellen van een meldingsdossier of vergunningsaanvraag wanneer je ingrepen aan de woning doet die van invloed kunnen zijn op de stabiliteit. Stel dat je een woonveranda wilt laten plaatsen waarbij er een opening aan de achtergevel wordt gemaakt, dan zul je hiervoor dus altijd een vergunning nodig hebben.
Wil je precies weten wat de wet zegt over het plaatsen van een bijgebouw? Kijk dan op deze pagina van ruimtelijke ordening.
Geld besparen voor bijgebouw? Vergelijk offertes!
Wil je zonder vergunning een bijgebouw laten plaatsen? Vergelijk dan voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat, en vergelijk je werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.