Gemetst tuinhuis
Een tuinhuis is de ideale plek om tuingereedschap, fietsen en in de koudere maanden ook je tuinmeubelen op te bergen. Met een overkapping maak je er in een vingerknip zelfs een gezellige loungeruimte van. Een gemetst tuinhuis is ietsje meer bouwwerk, maar je krijgt er een stevig en karaktervol bijgebouw voor in de plaats. Ontdek hier de mogelijkheden, de prijs en aandachtspunten van een gemetst tuinhuis.
Ga snel naar:
Mogelijkheden gemetst tuinhuis
Prijs gemetst tuinhuis
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen van een professional
Ontvang vrijblijvend offertes
Waarom kiezen voor een gemetst tuinhuis?
Welk materiaal voor je tuinhuis je uiteindelijk kiest, hangt uiteraard af van jouw persoonlijke voorkeur, smaak en budget. Een gemetst tuinhuis vergt wat meer tijd en budget om te bouwen, maar er zijn ook heel wat voordelen aan verbonden. We sommen er enkele op:
- Lange levensduur: met metselwerk kan je gegarandeerd rekenen op een lange levensduur. Steen is namelijk een duurzaam materiaal en gaat tot wel 70 jaar mee.
- Onderhoudsvriendelijk: in vergelijking met hout dat je regelmatig moet behandelen, zal je een gemetst tuinhuis slechts 1 keer of een paar keren opnieuw moeten laten voegen.
- Stijlvol: een gemetst tuinhuis kan je perfect in dezelfde stijl als jouw woning bouwen. Op die manier vormen de twee gebouwen een mooi geheel en geniet je een stijlvolle, harmonieuze uitstraling.
- Stevig: steen is een sterk en stevig materiaal. Een gemetst tuinhuis kan dus ook beter tegen extreme weersomstandigheden dan bv. een kunststof tuinhuis.
Geïnteresseerd in een gemetst tuinhuis? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende vakspecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.
Mogelijkheden gemetst tuinhuis
Een gemetst tuinhuis is doorgaans op maat gemaakt, waardoor je de vormingsmogelijkheden helemaal naar jouw hand kan zetten. Hieronder vind je enkele zaken waar je best al eens over nadenkt:
- Afmetingen: in vergelijking met een prefab tuinhuis heb je oneindig veel mogelijkheden qua afmetingen bij de gemetselde variant. Je kan in samenspraak met een professional de opties overlopen, maar in theorie is alles mogelijk.
- Steensoort: er is een groot aanbod aan steensoorten voor je tuinhuis. Je kan gaan voor een klassieke steensoort, maar uiteraard zijn er ook keuzemogelijkheden voor een modern gemetst tuinhuis. Wil je van je tuinhuis en woning één geheel maken? Kies er dan voor om dezelfde steensoort te gebruiken.
- Metselverband: het metselverband heeft een invloed op de sterkte, stabiliteit en uitstraling van je tuinhuis. Je hebt bv. het traditioneel verband, halfsteenverband, klezorenverband, kruisverband, wildverband, … Daarnaast moet je ook de kleur van de voegen kiezen.
- Soort dak: zowel platte daken en traditionele zadeldaken als minder courante dakvormen passen op een gemetst tuinhuis. Bovendien moet je ook een keuze maken qua dakbedekking. Ga je voor EPDM of dakpannen? Of toch liever een groendak?
- Overkapping: wil je een gemetst tuinhuis met of zonder overkapping? Met een overkapping maak je van je tuinhuis meer dan alleen een bergruimte. Je kan er helemaal naar jouw persoonlijke voorkeur een gezellige, overdekte lounge van maken.
Prijs gemetst tuinhuis
Laat je een tuinhuis metselen? Dan mag je rekenen op een kostenplaatje van € 8.000 à 15.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De precieze kostprijs voor een gemetst tuinhuis is afhankelijk van de gekozen baksteen, de grootte van het tuinhuis, of je al dan niet isolatie plaatst, … Kan je zelf een tuinhuis metselen? Dan vallen de arbeidskosten weg en kan je tuinhuis tot wel de helft goedkoper uitkomen.
LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw gemetst tuinhuis? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals in jouw buurt.
Gemetst tuinhuis: enkele aandachtspunten
Bij een gemetst tuinhuis komt heel wat kijken. Daarom schakel je best een professional in om je tuinhuis te metsen. Die houdt al rekening met de volgende aandachtspunten:
- Weersomstandigheden: een expert metselt liever niet bij regenweer. Als het metselwerk in contact komt met regenwater loop je een groot risico op witte vlekken of kalkuitslag op je bakstenen of uitgeregende cement die langs je stenen druipt.
- Vergunning: is jouw tuinhuis lager dan 3,5 m? Staat het binnen een straal van 30 m van de woning? Bedraagt de totale oppervlakte van je bijgebouwen niet meer dan 40 m²? Staat het in de zijtuin min. 3 m en in de achtertuin min. 1 m van de perceelgrens? Dan moet je geen vergunning aanvragen.
- Fundering: voor een professional een tuinhuis metselt, zal die steeds een stevige fundering voorzien. Dat is nodig om verzakkingen tegen te gaan. Een plaatfundering is vaak de beste optie omdat de belasting van het tuinhuis dan over het hele oppervlak verdeeld is.
- Muren: ook wat de muren betreft zijn er enkele zaken om bij stil te staan. Wil je bv. enkelsteen muren of spouwmuren laten metselen? Is het belangrijk voor jou dat je tuinhuis geïsoleerd is of gebruik je het louter als opslagplaats?
- Ramen en deuren: meestal voorzie je enkele raampjes, maar alles hangt af van de invulling die jij aan je tuinhuis geeft. Je houdt natuurlijk wel best in je achterhoofd dat de ramen en deuren moeten passen bij de stijl van het tuinhuis en eventueel ook je woning.
- Voorzieningen: hou ook rekening met voorzieningen als elektriciteit en water. Als je aan je gemetst tuinhuis een overkapping voorziet, kan het handig zijn om voor enkele stopcontacten te zorgen. Wil je waterleidingen leggen? Zorg er dan vooral voor dat ze beschermd zijn tegen vorst.
TIP: als je een professionele metselaar inschakelt, hoef jij je geen zorgen te maken over deze aandachtspunten. Op zoek naar een expert om jouw tuinhuis te bouwen? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met verschillende professionals. Vergelijk offertes voor een gemetst tuinhuis.
Voordelen van een professional
Als je geen ervaring hebt met metselwerk, laat je het bouwen van je gemetst tuinhuis beter over aan een expert. Er zijn namelijk heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Schakel je een professional in? Dan geniet je van de volgende voordelen:
- Advies op maat: weet je niet goed waar te beginnen? Een professional weet perfect wat de mogelijkheden zijn, hoeveel budget je best voorziet, of je een vergunning nodig hebt, … Op basis daarvan analyseert die jouw situatie en geeft die advies.
- Kwalitatieve materialen: een expert heeft geïnvesteerd in kwalitatief gereedschap en zal steeds met de meest hoogwaardige materialen te werk gaan. Als je een expert inschakelt, ben je dus zeker dat jouw tuinhuis met degelijk materiaal opgebouwd is.
- Correcte uitvoering: een tuinhuis metselen vergt heel wat ervaring. Schakel je een professional in? Dan weet je gegarandeerd dat die jouw tuinhuis op een correcte manier zal plaatsen. Bovendien werkt een expert efficiënt en zal de klus sneller geklaard zijn dan wanneer je zelf aan de slag gaat.
- Garantie: begin je toch zelf te metselen en gaat er iets mis? Dan moet je de kosten voor je eigen rekening nemen. Als de professional een foutje maakt, dan draait die zelf op voor de kosten.
Laat je gemetst tuinhuis plaatsen door een professional!
Een tuinhuis metselen is een klus voor ervaren professionals. Er komen namelijk heel wat zaken bij kijken waar de meeste doe-het-zelvers geen ervaring mee hebben. Om zeker te zijn van een correcte prijs voor een expert leg je best een aantal offertes naast elkaar. Op die manier kan je arbeids- en materiaalkosten, uitvoeringstermijnen, … vergelijken.
Ben je op zoek naar een professional om jouw gemetst tuinhuis te plaatsen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier hieronder: