Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Overkapping: mogelijkheden & prijzen

Een overkapping, of die nu vrijstaand is of vasthangt aan de gevel of een bijgebouw, is niet alleen een mooie, maar ook praktische toevoeging aan je huis. Het is uitstekende zonwering en beschermt jou en je terras, tuinmeubelen, … tegen allerlei weersomstandigheden. Meer over de mogelijke uitvoeringen, materialen, afwerkingen van het dak en prijzen ontdek je hier.

 

Vaste of vrijstaande overkapping

Er bestaan verschillende soorten overkappingen, afhankelijk van het materiaal van de constructie, de stijl, … Er kan echter ook een onderscheid gemaakt worden naargelang de uitvoering van overkappingen, namelijk vaste overkappingen of vrijstaande overkappingen. Uitgebreide info over de verschillende soorten overkappingen, mogelijke toepassingen en materialen vind je op https://www.overkappingen.be/.

 

vaste overkapping bijgebouw 1. Vaste overkapping

Vaak wordt gekozen voor een vaste overkapping aan huis. Een terrasoverkapping die vasthangt aan de gevel is daar een veel voorkomend voorbeeld van.

Velen zien het dan ook als een leuk alternatief voor een veranda. De afwezigheid van zijwanden versterkt het buitengevoel namelijk nog meer én het is heel wat goedkoper.

Een vaste overkapping hoeft echter niet altijd vast te hangen aan de gevel van je woning. Een overkapping is ook mogelijk aan een bijgebouw, zoals een tuinhuis of poolhouse. Het zorgt op die manier niet alleen voor de perfecte zonwering en bescherming tegen weergrillen. Een overkapping aan een bijgebouw kan ook dienst doen als extra zit- of opslagruimte.

 

Benieuwd naar een prijs en advies voor een vaste overkapping op maat van jouw situatie?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

 

vrijstaande overkapping 2. Vrijstaande overkapping

Vaste overkappingen bieden minder keuzevrijheid wat betreft de plaatsing. Tegen de gevel is dan ook de enige optie.

Met een vrijstaande overkapping is dat probleem verleden tijd. Een overkapping vrijstaand van de gevel of een bijgebouw kan je plaatsen waar je wil. Als overkapping voor een jacuzzi of zwembad, als zithoek of relaxruimte achteraan in de tuin, … Er zijn heel wat mogelijkheden.

Een groot voordeel van een vrijstaande overkapping is dat het binnenshuis geen zonlicht wegneemt. Een gevel die het zicht vanonder de overkapping verspert? Ook dat is met een losse overkapping niet aan de orde. Je kan altijd genieten van het uitzicht doordat de overkapping losstaat van de gevel of bijgebouwen.

 

Benieuwd naar een prijs en advies voor een vrijstaande overkapping op maat van jouw situatie?
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.

 

 

Overkapping prijs

Een vrijstaande overkapping kopen is over het algemeen een duurdere zaak dan de aankoop van een vaste overkapping. De grootte van de overkapping, het soort dakbedekking en eventuele extra’s zoals zonwering of verlichting hebben daarbij een invloed op de prijs. De factor die de grootste invloed uitoefent op de kostprijs van een overkapping is het materiaal:

MateriaalGemiddelde prijs
Aluminium overkapping€1.400 - €5.100
Houten overkapping€700 - €2.300
Kunststof overkapping€900 - €2.100
Plaatsingskosten€60 à €100 per vierkante meter

 

1. Aluminium overkapping

Een aluminium overkapping is sterk én duurzaam. Het gaat niet alleen lang mee, een aluminium overkapping is ook heel onderhoudsvriendelijk. Een ander voordeel is de ruime keuzemogelijkheid op vlak van kleuren, uitvoering en afwerking. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een aluminium overkapping kan via de offertepagina.

 

2. Houten overkapping

Een houten overkapping geeft je tuin een natuurlijke en warme look. Bovendien kies je daarmee voor het meest ecologische materiaal. Een overkapping in hout heeft ook een universele uitstraling, waardoor het bij verschillende stijlen past. Een klein nadeel: In tegenstelling tot overkappingen in andere materialen, heeft een houten overkapping vaker onderhoud nodig. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een aluminium overkapping kan via de offertepagina.

 

3. Kunststof overkapping

Dit materiaal is heel licht. Daardoor is een kunststof overkapping vooral handig bij grote overkappingen. Er zijn namelijk grote overspanningen mogelijk. Bij neerslag vormen kunststof overkappingen wel een nadeel, aangezien je er regen of hagel hard op hoort neervallen. Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een aluminium overkapping kan via de offertepagina.

 

kunststof overkapping bijgebouw

 

Dakafwerking van overkappingen

Een grote troef van overkappingen is dat je ze, afhankelijk van de constructie, kan in- of uitschuiven naargelang de gewenste hoeveelheid zon. Het dak van een overkapping kan bovendien in verschillende materialen afgewerkt worden.

 

glazen overkapping 1. Glazen overkapping

Met glas kies je voor een luxueuze uitstraling. Bovendien zorgt een glazen dak voor bescherming, terwijl je toch optimaal kan blijven genieten van het uitzicht.

Tip: Wanneer je kiest voor glas, kan je best ook kiezen voor goede zonwering. Met glas kan je, zoals reeds gezegd, blijven genieten van het uitzicht. Dat betekent echter ook dat zon de ruimte onder de overkapping makkelijk kan opwarmen.

 

lamellen overkapping 2. Lamellen overkapping

Bij een lamellen overkapping bestaat het dak uit afzonderlijke latjes van de gewenste breedte.

In tegenstelling tot bij andere materialen, is een lamellen overkapping minder afgesloten. Lucht kan via het dak namelijk nog steeds in de ruimte onder de overkapping. Kies je voor draaibare lamellen, dan kan je bovendien kiezen of je liever geniet van de zon of de schaduw.

 

overkapping doek 3. Overkapping met doek

Een overkapping met doek zorgt voor een aangenaam zomers gevoel en contact met de natuur. Ze staan ook garant voor een slanke en strakke look, vooral in combinatie met aluminium.

Overkappingen met een doek beschikbaar is verschillende kleuren en afwerkingen. Zo bestaan er ook waterdichte doeken. Dat kan bijvoorbeeld praktisch zijn ter bescherming van terrasmeubelen.

 

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen