Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Bijgebouw.be Online info & inspiratie voor je nieuwe bijgebouw,
tuinhuis, poolhouse, tuinkantoor, carport, garage,...
header image
Bijgebouw.be

Stenen bijgebouwen

Of je nu een terrasoverkapping, tuinhuis of garage wil plaatsen, steen is een veel voorkomend en erg geschikt materiaal voor bijgebouwen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de lange levensduur en stevigheid van een stenen bijgebouw. Maar wat zijn nu de mogelijke uitvoeringen van stenen bijgebouwen? Wat kost het? En uit welke materialen kan je nog kiezen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten stenen bijgebouwen
Prijs stenen bijgebouw
Andere materialen bijgebouw
Inspiratie en voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een bijgebouw in steen?

Ben je van plan om een nieuw bijgebouw te plaatsen en zoek je het meest geschikte materiaal? Dan zijn gevelstenen zeker een interessante optie. Stenen bijgebouwen hebben namelijk tal van voordelen. We zetten even de belangrijkste op een rijtje:

  • Zelfde materiaal als woning: één van de redenen waarom stenen bijgebouwen populair zijn, is omdat je ze kan bouwen in dezelfde of een gelijkaardige steensoort als je woning. Zo past het uitzicht en de stijl van je bijgebouw perfect bij die van je woning.
  • Stevig en robuust: steen is een heel sterk materiaal, waardoor je bijgebouw steviger zal zijn dan wanneer het bv. bestaat uit kunststof of metaal. Een stenen bijgebouw heeft bovendien ook een robuuste uitstraling.
  • Lange levensduur: steen heeft een erg lange levensduur. Een stenen bijgebouw gaat gemiddeld tot wel 70 jaar mee. Het is dus ook een duurzaam materiaal.
  • Weinig onderhoud: dit materiaal heeft daarnaast ook weinig onderhoud nodig, zeker als je het vergelijkt met andere materialen zoals hout. Je zal een stenen bijgebouw slechts 1 of een paar keren opnieuw moeten voegen.
  • Veel vormgevingsmogelijkheden: stenen bijgebouwen zijn doorgaans op maat gemaakt. Er wordt dus meestal niet gewerkt met prefab materialen, waardoor de vormgevingsmogelijkheden voor jouw bijgebouw in principe onbeperkt zijn.

Bijgebouw in steen plaatsen? Contacteer een expert! Die kan jou informeren over de mogelijkheden en geeft je advies op maat. Kom in contact met vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

stenen bijgebouw

 

Soorten stenen bijgebouwen

Er zijn meerdere soorten bijgebouwen in steen die je kan laten plaatsen. De keuze zal voornamelijk afhangen van het doel van je bijgebouw. Hieronder zetten we enkele veel voorkomende types op een rijtje:

 

1. Stenen tuinhuis

Tuinhuizen zijn 1 van de populairste soorten bijgebouwen, wat te maken heeft met hun verschillende doeleinden. Je kan een tuinhuis gebruiken om spullen op te bergen, maar je kan er ook een gezellige ontspanningsruimte van maken. Hoewel tuinhuizen het vaakst in hout vervaardigd zijn, zie je ook meer en meer stenen tuinhuizen. Een stenen tuinhuis is ideaal als je lang wil genieten van je bijgebouw, zonder dat je veel werk hebt met het onderhoud.

 

2. Stenen overkapping

Ook overkappingen zie je regelmatig in steen. Een stenen overkapping kan aan je woning vasthangen of losstaand zijn. Ze vormen de ideale zonnewering en beschermen je terras tegen verschillende weersomstandigheden. Wanneer je een overkapping aan je woning laat grenzen, is steen het ideale materiaal om van beiden 1 geheel te maken.

 

3. Stenen poolhouse

Poolhouses zijn extra ruimtes naast een zwembad die allerlei invullingen kunnen krijgen. Zo kan je ze gebruiken om een douche of sauna te plaatsen, kan je er een buitenkeuken of loungeruimte van maken of kan je het als opslagruimte voor tuinmeubelen gebruiken. Steen geeft je poolhouse doorgaans een strakke en luxueuze uitstraling.

 

4. Stenen garage

Tot slot kan je ook een garage uit steen vervaardigen. Je kan een garage aan je gevel of losstaand van je woning bouwen. In beide gevallen is het ideaal om dezelfde of een gelijkaardige steen als die van je woning te gebruiken. Bovendien is een stenen garage ook stevig en veilig. Dat maakt het de ideale plek om je auto te plaatsen, maar ook om andere spullen op te bergen.

 

Heb ik een vergunning nodig voor mijn stenen bijgebouw?

Plaats je een stenen bijgebouw in je tuin? Dan heb je in sommige gevallen enkel meldingsplicht, in andere gevallen heb je zowel meldingsplicht als een vergunning nodig en in nog andere gevallen kan je bouwen zonder 1 van beiden. Meer weten? We geven je graag alle info over de regels voor vergunningen en meldingsplicht in dit artikel.

Advies op maat nodig? Een vakman kan jou ook gericht informeren over de regels voor vergunningen op basis van jouw persoonlijke situatie. Indien nodig helpt hij je bovendien bij de aanvraag ervan. Kom in contact met vakmannen in jouw buurt.

 

Prijs stenen bijgebouwen

De prijzen voor stenen bijgebouwen lopen sterk uit elkaar. Verschillende factoren zoals de uitvoering, de grootte, de locatie… hebben een invloed op de totale prijs. De prijs van een bakstenen tuinhuis zal bv. behoorlijk verschillen met die van een stenen carport. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de meest voorkomende stenen bijgebouwen:

Type stenen bijgebouwGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Tuinhuis€ 8.000 à 15.000
Overkapping€ 2.500 à 8.000
Poolhouse€ 25.000 à 45.000
Garage€ 12.500 à 30.000

TIP: wil je graag de exacte prijs kennen voor jouw stenen bijgebouw? Vraag dan offertes aan bij meerdere specialisten in jouw buurt. Zij bezorgen jou prijsvoorstellen op basis van jouw wensen, die jij dan makkelijk kan vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

bijgebouw steen

 

Alternatieven voor stenen bijgebouwen

Naast een bijgebouw in steen kan je ook nog voor een bijgebouw uit andere materialen kiezen. Enkele van de meest populaire materiaalsoorten zijn hout, kunststof en metaal. We overlopen ze hieronder kort:

 

ALTERNATIEF 1: houten bijgebouw

Hout is 1 van de populairste materialen voor bijgebouwen. Dat heeft vooral te maken met de authentieke en natuurlijke uitstraling van een houten bijgebouw. Bovendien zijn er tal van houtsoorten waaruit je kan kiezen en past hout bij quasi elke stijl. Nog een ander voordeel van hout is dat het makkelijk te bewerken is en je dus relatief eenvoudig een bijgebouw op maat kan bouwen. Tot slot is ook de goede isolatiewaarde een reden om voor een houten bijgebouw te kiezen.

 

ALTERNATIEF 2: kunststof bijgebouw

Ook kunststof is een populair alternatief voor een stenen bijgebouw. Daarbij bouwt een vakman een bijgebouw op uit PVC of kunststof gevelplaten. De platen zijn afgewerkt met een toplaag die verschillende kleuren of structuren kan hebben. Het grote voordeel van een kunststof bijgebouw is de optimale prijs-kwaliteitverhouding. Kunststof is 1 van de goedkoopste materialen. Bovendien is het ook een licht materiaal en kan je er dus makkelijk grote constructies mee bouwen.

 

ALTERNATIEF 3: metalen bijgebouw

Een derde alternatief voor een stenen bijgebouw is metaal. Vooral carports, priëlen en veranda’s zijn vaak uit metaal gemaakt (aluminium of smeedijzer). Voordelen van een metalen bijgebouw zijn dat het materiaal niet roest, een lange levensduur heeft en erg licht is. Bovendien vereist metaal ook weinig tot geen onderhoud.

 

Welk materiaal kiezen voor mijn bijgebouw?

Wat nu het meest geschikte materiaal is voor je bijgebouw, hangt af van welk type bijgebouw je laat plaatsen, hoe groot het is, maar ook van je persoonlijke smaak. Heb je bv. graag de warme uitstraling van hout? Of wil je je bijgebouw liever in dezelfde bakstenen als je woning bouwen? Die keuze hangt dus vooral af van jouw voorkeuren.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een vakman kan je verder informeren over de mogelijke materialen en adviseert je over welk materiaal het meest geschikt is voor jouw bijgebouw. Je kan ook meerdere adviezen van vakmannen vergelijken via onze offerteservice.

 

Inspiratie & voorbeelden

Een stenen bijgebouw kan eindeloos veel vormen aannemen. Om je alvast wat te helpen bij die keuzes, geven we hieronder enkele voorbeelden van stenen bijgebouwen ter inspiratie.

 

VOORBEELD 1: stenen veranda

stenen veranda

Dit bijgebouw grenst aan de woning en is met dezelfde bakstenen gebouwd. Daardoor lijkt het bijgebouw deel van de woning. Hier werd gekozen voor een veranda, die dienst doet als eetruimte. De combinatie met veel beglazing laat een ruime hoeveelheid licht binnen in zowel het bijgebouw als de woning zelf.

 

 

VOORBEELD 2: binnenaanzicht stenen bijgebouw

steen bijgebouw

Op bovenstaande foto zien we een voorbeeld van hoe een steen bijgebouw er van binnen kan uitzien. Hier werd gekozen voor een extra eetruimte in het bijgebouw, dat grenst aan de keuken. De bakstenen passen goed in de landelijke stijl van de woning en geven een rustieke touch aan het interieur.

 

 

VOORBEELD 3: stenen tuinhuis

stenen tuinhuis

Dit gemetselde tuinhuis staat volledig los van de woning. Omdat het vervaardigd is uit steen, is het erg stevig, kan het lang meegaan en vereist het weinig onderhoud. Daarom is een tuinhuis in steen de ideale plek om te gebruiken als opslagruimte, garage, werkplek…

 

Offertes voor een bijgebouw ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen